Megjelent a Madárgyűrűzési Központ 2000-2001. évi jelentése az Aquilában

2000-ben 159 393 madarat jelöltek Magyarországon. Ebből a szervezett táborokban és projektekben 94 565 példányt gyűrűztek, ami az összes jelölt madár 59%-a.

Mindez 195 madárfajból tevődik össze, aminek mintegy felét 6 madárfaj teszi ki, ezek csökkenő sorrendben: füsti fecske, partifecske, foltos nádiposzáta, széncinege, cserregő nádiposzáta és barátposzáta. 2000-ben három új madárfajjal bővült a Magyarországon gyűrűzött madárfajok listája, ezek a dögkeselyű (Neophron percnopterus), a királyfüzike (Phylloscopus proregulus) és a vastagcsőrű füzike (Phylloscopus schwarzi). A dögkeselyű a hazai faunára nézve is új volt. A fogások részletei az Aquilában olvashatók!

A 2001-es év az addigi legnagyobb számot hozta a hazai madárgyűrűzésben, összesen 166 274 egyedre került jelölőgyűrű. Ennek 71%-át gyűrűzték valamilyen szervezett projekt keretén belül. A jelölt madárfajok száma 198, a leggyakoribb 6 faj (48%) a következők voltak: füsti fecske, partifecske, cserregő nádiposzáta, foltos nádiposzáta, barátposzáta és a vörösbegy.

A részletes fogási eredmények az Aquilában olvashatóak!
(Aquila (2003), Vol. 109-110, p. 129-156.).

A következő ábrán az utóbbi 15 év madárgyűrűzési eredményei láthatóak a Gyűrűző híradók és a gyűrűzési jelentések összesítései alapján.

A következő ábrán a magyarországi gyűrűzések területi eloszlásai láthatók a 2000-es év alapján (A körök méretei az adott helyhez kapcsolt fogási eredmények nagyságrendjét jelölik):

A legtöbb madarat gyűrűző kollégáink (mennyiségi sorrendben):
2000 (75 330 madár, az összes fogás 47%-a)
Németh Ákos, Palkó Sándor, Karcza Zsolt, Hajtó Lajos, Dr. Szép Tibor, Krúg Tibor, Molnár Viktor, Szinai Péter, Szénási Valentin, Kiss János

2001 (88 939 madár, az összes fogás 53%-a)
Németh Ákos, Magai Ferenc, Fenyvesi László, Karcza Zsolt, Hajtó Lajos, Dr. Szép Tibor, Lóránt Miklós, Palkó Sándor, Krúg Tibor, Králl Attila

Az Aquila-jelentésben egy válogatás található a 2000-2001. év folyamán kiegészítésre került külföldi vonatkozású megkerülésekből (64 madárfajhoz tartozó 247 megkerülés).

A következő ábrán a két évhez tartozó összes eddigi megkerülés területi eloszlását láthatjuk (A körök méretei az adott helyhez kapcsolt megkerülési eredmények nagyságrendjét jelölik):

Szerzőtársaim nevében ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak a gyűrűzőknek a munkáját, akik részt vettek a 2000-2001-es év munkájában és adatokat szolgáltattak a Madárgyűrűzési Központnak. Külön köszönettel tartozunk azoknak a munkatársainknak, akik elektronikus formában küldték el az éves madárgyűrűzési jelentésüket, valamint azoknak a munkatársainknak, akik a központi adatrögzítésben részt vettek. Ők a következők: Albert László, Bajor Zoltán, Kollár József, Lóránt Miklós és Orbán Zoltán. A jelölőgyűrűk gyártásában való közreműködésükért köszönet illeti meg Rákosi Gergelyt és Benedek Tibort. Hálás köszönettel tartozunk Váradi Ferencnek, aki a hazai gyűrűgyártás felejthetetlen személyisége volt. A Madárgyűrűzési Központ működését 2000-20001-ben a következő források biztosították: KvVM Természetvédelmi Hivatal, KvVM KAC h keret, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület saját forrásból.

Tartalmas időtöltést kívánok az Aquila-jelentés tanulmányozásához!


További információ:
Madárgyűrűzés és vonuláskutatás | A madárgyűrűzés

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.