Megjelent a Madárgyűrűzési Központ 2002. évi jelentése

2002-ben Magyarországon 205 madárfaj összesen 183 043 egyedét jelölték. Ebből 134 643 madarat a szervezett táborokban és projektekben fogtak. Az összes meggyűrűzött madár mintegy felét (47%) az 5 leggyakrabban jelölt madárfaj tette ki. Ezek csökkenő sorrendben a következők: füsti fecske, partifecske, foltos nádiposzáta, cserregő nádiposzáta és barátposzáta.

A Magyarországon meggyűrűzött madárfajok listája 2002-ben két fajjal bővült. A daru (Grus grus) nagy tömegekben vonul át hazánkon, de eddig még nem került BUDAPEST feliratú gyűrű egyetlen példányra sem. A Szegedi Vadasparkba bekerült sérült madarat 2002. március 27-én gyűrűvel engedték el Kardoskúton. A barna füzike (Phylloscopus fuscatus) egy fiatal példányát 2002. november 1-én fogták meg a Kolon-tavi Madárvártán. Ez egyben a madárfaj első hazai előfordulása. További, a korábbi években már jelölt, a hazai faunára nézve ritka madárfajok kerültek meg 2002-ben: rozsdás nádiposzáta (Acrocephalus agricola), Kolon-tavi Madárvárta, 2002. október 23. (6. gyűrűzési adat Magyarországon); vándorfüzike (Phylloscopus inornatus), Tömörd, 2002. október 12. (3. gyűrűzési adat Magyarországon); törpesármány (Emberiza pusilla), Ócsai Madárvárta, 2002. november 29. (2. gyűrűzési adat Magyarországon).


Az ábrán az utóbbi 10 év madárgyűrűzési eredményei láthatóak a Gyűrűző híradók és a gyűrűzési jelentések összesítései alapján.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak a madárgyűrűzőknek, akik részt vettek a 2002-es év munkájában és adatokat szolgáltattak a Madárgyűrűzési Központnak. Külön köszönettel tartozunk azoknak a munkatársainknak, akik a központi adatrögzítésben részt vettek. Ők a következők: Albert László, Bajor Zoltán, Künsztler Róbert, Nagy Krisztián. A jelölőgyűrűk gyártásásában való közreműködésükért köszönet illeti meg Balázs Andrást, Magyar Zsoltot és Benedek Tibort. Ezúton is szeretnénk kifejezni mély tiszteletünket Palkó Sándornak és Váradi Ferencnek, akik a magyar madárgyűrűzés felejthetetlen személyiségei voltak, de már nem lehetnek velünk.

A központ működését 2002-ben részben a KvVM Természetvédelmi Hivatal biztosította, részben saját forrásból finanszírozta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


Az ábrán a magyarországi gyűrűzések területi eloszlásai láthatók a 2002-es év alapján (A körök méretei az adott helyhez kapcsolt fogási eredmények nagyságrendjét jelölik):


Az ábrán a 2002-es évhez tartozó összes eddigi megkerülés területi eloszlását láthatjuk (A körök méretei az adott helyhez kapcsolt megkerülési eredmények nagyságrendjét jelölik):

További információk az Aquila folyóiratban olvashatók.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.