Megjelent a Madárgyűrűzési Központ 2002. évi jelentése

2002-ben Magyarországon 205 madárfaj összesen 183 043 egyedét jelölték. Ebből 134 643 madarat a szervezett táborokban és projektekben fogtak. Az összes meggyűrűzött madár mintegy felét (47%) az 5 leggyakrabban jelölt madárfaj tette ki. Ezek csökkenő sorrendben a következők: füsti fecske, partifecske, foltos nádiposzáta, cserregő nádiposzáta és barátposzáta.

A Magyarországon meggyűrűzött madárfajok listája 2002-ben két fajjal bővült. A daru (Grus grus) nagy tömegekben vonul át hazánkon, de eddig még nem került BUDAPEST feliratú gyűrű egyetlen példányra sem. A Szegedi Vadasparkba bekerült sérült madarat 2002. március 27-én gyűrűvel engedték el Kardoskúton. A barna füzike (Phylloscopus fuscatus) egy fiatal példányát 2002. november 1-én fogták meg a Kolon-tavi Madárvártán. Ez egyben a madárfaj első hazai előfordulása. További, a korábbi években már jelölt, a hazai faunára nézve ritka madárfajok kerültek meg 2002-ben: rozsdás nádiposzáta (Acrocephalus agricola), Kolon-tavi Madárvárta, 2002. október 23. (6. gyűrűzési adat Magyarországon); vándorfüzike (Phylloscopus inornatus), Tömörd, 2002. október 12. (3. gyűrűzési adat Magyarországon); törpesármány (Emberiza pusilla), Ócsai Madárvárta, 2002. november 29. (2. gyűrűzési adat Magyarországon).


Az ábrán az utóbbi 10 év madárgyűrűzési eredményei láthatóak a Gyűrűző híradók és a gyűrűzési jelentések összesítései alapján.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak a madárgyűrűzőknek, akik részt vettek a 2002-es év munkájában és adatokat szolgáltattak a Madárgyűrűzési Központnak. Külön köszönettel tartozunk azoknak a munkatársainknak, akik a központi adatrögzítésben részt vettek. Ők a következők: Albert László, Bajor Zoltán, Künsztler Róbert, Nagy Krisztián. A jelölőgyűrűk gyártásásában való közreműködésükért köszönet illeti meg Balázs Andrást, Magyar Zsoltot és Benedek Tibort. Ezúton is szeretnénk kifejezni mély tiszteletünket Palkó Sándornak és Váradi Ferencnek, akik a magyar madárgyűrűzés felejthetetlen személyiségei voltak, de már nem lehetnek velünk.

A központ működését 2002-ben részben a KvVM Természetvédelmi Hivatal biztosította, részben saját forrásból finanszírozta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


Az ábrán a magyarországi gyűrűzések területi eloszlásai láthatók a 2002-es év alapján (A körök méretei az adott helyhez kapcsolt fogási eredmények nagyságrendjét jelölik):


Az ábrán a 2002-es évhez tartozó összes eddigi megkerülés területi eloszlását láthatjuk (A körök méretei az adott helyhez kapcsolt megkerülési eredmények nagyságrendjét jelölik):

További információk az Aquila folyóiratban olvashatók.

Kapcsolódó hírek

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország levelet intézett Nagy István agrárminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez a vagyontörvény módosítása ügyében.