Megkezdődött a túzokdürgés

Megkezdődött az egyik leglátványosabb madárnász, a túzok kakasok dürgése. Kérjük olvassák el munkatársaink beszámolóját az MME címermadarának különleges táncáról.

túzok (fotó: Motkó Béla)Az öregebb túzok kakasok, már február közepe után peckesen jártak, s olykor-olykor fehér virággá változtak a puszta még nem sarjadó füvén. Benedek – mint azt a népi közmondás tartja – meghozta a meleget. A kakasok ősi ösztöntől vezérelve most már hevesen dürögnek, mely talán az egyik leglátványosabb madárnász hazánkban.

A dürgés fázisai (Fotó:Motkó Béla)
A dürgés fázisai (Fotó:Motkó Béla)


A kakasok már a tél utolsó hónapjában „átöltöznek”. Nyugalmi, téli ruhájukat felcserélik a nászidőszak díszesebb mentéjére és elfoglalják ősi dürgő-helyeiket. „Tréningező” kakasokat már február közepétől láthatunk, de ekkor még nem történik párzás. Általában március derekán, végén már indul a dürgés fő-időszaka, amely eltart április végéig, május elejéig. A párzások többsége is ebben az időszakban történik. Az ivarérett tojók a dürgő kakasokat maguk keresik fel, egyszerű, de a jó rejtőzködést tekintve éppen ideális tollruhájukban. A túzokok nem ülnek hosszú lakodalmat. A sikeresen párzott tojók elhagyják a dürgő-helyeket és attól kisebb-nagyobb távolságban megkezdik életük legnehezebb, legveszélyesebb időszakát, a kotlást és majd a fiókanevelést.


Az ivarérett kakasok már hajnalban elfoglalják a legjobb pozíciónak tartott helyeket. A Napkorong még fel sem jön a látóhatáron, amikor a peckesen lépegető kakas egészen döbbenetes alakváltozáson megy keresztül. A dürgő madár alig emlékeztet korábbi önmagára. Farok tollait hátára veti, szárnyait úgy forgatja ki, hogy egész megjelenése kibomlott fehér rózsára emlékeztet, bajusztollai a labdányira felfújt torokzacskó miatt az égnek merednek, nyakának két oldalán kékes sávban előtűnik a nyak bőre. A teljes dürgésbe átfejlődött kakas ezt követően ide-oda, illetve harmad-, negyed fordulatokkal körbe-körbe tipeg, közben kifordított szárnyai fel és alá himbálóznak, a felfújt torokzacskó csak közelről hallható buffanó hangot hallat. A dürgés minden esetben bonyolult szertartás, melynek célja a tojó csalogatása, vizuálisan és akusztikusan megmutatva a hím egyed utódnemzésre való alkalmasságát. Az bizonyos, hogy akik látták már az alföldi rónák csodáját, soha nem felejtik azt.

A túzokdürgés megfigyelésére legalkalmasabbak a hajnali-kora reggeli és a délutáni-késő délutáni órák, a kakasok ezekben a napszakokban a legaktívabbak.

Ha Ön is szeretné látni a túzokok fenséges nászát, tartson velünk öko-túráinkon

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


  Fatér Imre - Motkó Béla

Kapcsolódó hírek

Barna varangy (Fotó: Babocsay Gergely)

A kétéltűeket veszélyeztető egyik legfontosabb tényező a vizes élőhelyek eltűnése vagy leromlása. 

Az egyik főszereplőnk a 27-esnek nevezett hím hamvas rétihéja, pihenés közben (fotó: Hencz Péter)

A hamvas rétihéja fokozottan védett ritka ragadozómadarunk, a nyílt térségek vadásza. Afrikai telelőhelyeikről kora tavasszal indulnak el, hogy április elejétől újra elfoglalhassák fészkelőhelyeiket hazánkban. Síkvidéki területeink mocsár- és léprétjeit úgy tűnik kifejezetten kedvelik, fészkeiket gyakran itt építik a sűrű növényzet takarásában, a talajon. Számuk a 90-es...

Rőt koraidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Hazánkban az emberek ezt a denevérfajt észlelik a leggyakrabban. Gyakran látható, hiszen nevének megfelelően korán, általában már világosban vadászatra indul és gyakran hallatja a mi fülünkkel is jól érzékelhető hangját.