Megküldtük az első adatokat a készülő Európai Madáratlaszhoz

Hétfőn megküldtük az első adatokat az új Európai Madáratlasz (EBBA2) projekt koordinátorainak. Az első adatközlés során minden résztvevő országtól öt madárfajról kértek fészkelésre vonatkozó adatokat, abban a formátumban, ahogy azt majd 2017-ben, a terepi felmérések végén is elvárják. Persze az nyilvánvaló volt, hogy az esetek többségében ezek még nem végleges adatok, de az adatközlő rendszer működésének tesztelésére kiválóan alkalmasak.

Az EBBA2 részére megküldött adatokból tegnap este állítottam össze ezeket a térképeket, hogy képet adjak arról, milyen információk nyerhetőek ki azokból. A három faj fészkelési valószínűségére vonatkozó térképeket a piros árnyalataiban láthatjátok (Possible - lehetséges; Probable - valószínű; Confirmed - visszaigazolt, ami nálunk biztos fészkelésként ismert), a dankasirály esetében pedig az állomány nagyságára vonatkozó térképet is, a zöld árnyalataiban (az EBBA2-ben használatos kategóriáknak megfelelően).

A csigaforgató (Haematopus ostralegus), a kékes rétihéja (Circus cyaenus), a dankasirály (Larus ridibundus), a gyurgyalag (Merops apiaster) és a hantmadár (Oenanthe oenanthe) voltak a tesztelésre kiválasztott fajok. Ezek közül nekünk az első kettővel nem sok munkánk akadt, ugyanis nem költenek hazánkban, így Nagy Zsolt kollégámmal csak az utóbbi háromra kellett fókuszálnunk.

Mivel az EBBA2 esetében a 2013-2017 közötti időszakra vonatkozó adatokra lesz szükség, ezért ebben az első adatküldésben az utóbbi két év fészkelésre vonatkozó adataival kellett dolgoznunk, illetve a néhány évvel ezt megelőző időszakból rendelkezésre álló adatok alapján becsülhettünk még állományokat. Elsősorban az RTM és az MMM adatbázisaiban meglévő adatok alapján határoztuk meg a fajok fészkelésének valószínűségét és becsültük meg állományaik nagyságát, a hazánkat lefedő 50*50 km-es UTM négyzetekben (a korábbi-, első EBBA esetén is az 50*50 km-es UTM-eket használták).

Természetesen, ahogy ezt fentebb is említettem, még nem a végleges és pontosabb adatokat közöltük (azt nem is tudtuk volna), hanem azokat, amit a most rendelkezésre álló adatok alapján lehetséges volt.

Az EBCC egyébként - az új idők új szeleinek megfelelve - saját Facebook oldalt is működtet az EBBA2 projektnek, ahol hétfőn este külön posztban üdvözölték a megküldött adatainkat.

A cikk eredeti és bővebb verziója a Madárszámlálók honlapon olvasható. >>

Szerző: Nagy Károly

Kapcsolódó hírek

Szabó László Vilmos a csákvári Haraszt-hegyen (fotó: Dr. Kovács Gábor)

Szabó László Vilmos (Maklár 1916 szeptember 13. ‒ Zirc, 1998. június 29.) születésének 105. évfordulóján Laci bácsi szakmai életútjának rövid bemutatásával emlékezünk vissza kiemelkedő természetvédelmi és ornitológiai munkájára.

Európai Madármegfigyelő Napok 2021

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 2-3-án kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A Helyszínek folyamatosan bővülnek! 

A nyár végével a madarak vonulása is kezdetét veszi. Ennek az évről-évre megfigyelhető természeti jelenségnek az egyik leglátványosabb módját a vonuló vízimadarak produkálják, melyek több ezres, esetenként több tízezres tömegekben is megjelenhetnek az erre alkalmas vizes élőhelyeken. A vízimadárfajok vándorlásának beindulásával pedig kezdetét veszi e fajok állományát nyomon...