Mélyponton a gyurgyalag állomány Baranyában

Közel felével csökkent a Baranya megyében költő gyurgyalagpárok száma az idén - derült ki az MME Baranya Megyei Csoportjának felméréséből. Szakembereinknek 532 pár költését sikerült bizonyítaniuk, ami 498 párral kevesebb a tavalyinál.

 

A drámai visszaesés egyértelműen a csapadékos időjárás következménye, ugyanis az eső egyszerűen elmossa a gyurgyalagok fészkelőhelyét.

A megye teljes területére kiterjedő felmérésünk során mindössze 5 olyan új partfalat találtunk, ahol korábban még nem fészkeltek gyurgyalagok. Ezzel szemben 26 partfal semmisült meg vagy vált alkalmatlanná a madarak ismételt megtelepedésére, a csapadékos időjárás miatt főleg az alacsonyabb partfalakat nőtte be a burjánzó növényzet. Jelenleg 242 partfal szerepel nyilvántartásunkban ám ezek közül csak 118 helyen fészkeltek gyurgyalagok.

 Növényekkel benőtt gyurgyalag költőhely
(Fotó: MME archívum/Orbán Zoltán)

 

Az első csapadékos ciklus még a faj intenzív vonulásának időszakában, május közepén köszöntött be. A viharos idő nem kedvezett a gyurgyalagok táplálékául szolgáló rovarok repülésének, ezért átmeneti táplálékhiány lépett fel, ami a vonuló csapatokat alaposan megtizedelte. A fiókanevelés időszakában viszont kedvezőek voltak a feltételek, ezért a költések jól sikerültek, ami némi reményt nyújtott arra, hogy  talán növekedni fog az állomány.

Jelentősnek nevezhető kolónia egyébként csak 6 helyen alakult ki. A villányi Csillag-völgy teraszosan kialakított szőlőültetvényeinek rézsűiben 44 pár, a pécsváradi homokbányában 30 pár, a beremendi cementgyár agyagbányájában és a marócsai homokgödrökben 27-27 pár, a dunaszekcsői aréna löszfalaiban 21 pár, valamint Cserdi község határában az egyik földút partfalaiban 20 pár gyurgyalag költött.

 


A fenti kis képen gyurgyalag látható
(Fotó:MME archívum/Lóki Csaba; szöveg:Bank László)

 

 

 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretében

 

 

Kapcsolódó hírek

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.

Gólyales program

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales!  A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik. A nemrég lezárult Téli Madárleshez hasonlóan a Gólyales akció célja a...