Mennyire igénylik, mennyire várják a madarak a téli itatást?

A fagyok beköszöntével a madarak számára nemcsak a táplálék összegyűjtése, de az ivóvíz és a napi higiénia biztosítása is nehézzé válik. Ezért hangsúlyozzuk a Madárbarát kert programban annak fontosságát, hogy  a lehető legtöbb madáretető mellett működjön itató-madárfürdő is. Azok, akik télen is itatják a madarakat tudják, hogy szárnyas kosztosaink majdnem olyan gyakran láthatóak az itatókon, mint magot, almát, cinkegolyót csipegetve.

Fekete rigó téli talajetető-itató vizében fürdik (Fotó: Orbán Zoltán).


A madarak téli vízutánpótlása szempontjából a legnehezebb időszakot pont a mostanihoz hasonlóan hómentes, aszályos hetek jelentik, amikor az állatok nemhogy szabad vízfelületet nem találnak, de havat sem tudnak csipegetni, hogy szomjukat olthassák. Ráadásul a víz nemcsak az ivás, de a napi fürdés, a tollhigiéné miatt is fontos, a madarak ha csak tehetik, télen is fürdenek.

Fekete rigó hó olvadékvizéből iszik (Fotó: Orbán Zoltán).
Hó olvadékvizéből ivó fekete rigó. Ha azonban nincs hó,
olvadékvíz sincs (Fotó: Orbán Zoltán).


Ezért az idei télelő száz éves rekordokat döntögető szárazságában különösen fontos, hogy az etetés mellet itassuk is a madarakat az etetőhelyen. Azt, hogy ezt milyen mértékben igénylik az etető látogatók, jól jelzi az alábbi kis videó felvétel is. A talajetetőre kora reggel táplálkozni érkező madarak szinte azonnal felkeresik a megszokott itatót is, melynek vize azonban az éjszaka folyamán befagyott. A rendkívül intelligens, élelmes verebek megpróbálnak a jég széléből csipegetni és az itt keletkező olvadékvíz-filmből inni, ami azonban nem túl hatékony. Amint a jég helyére kézmeleg víz kerül, a vegyes mezei és házi veréb csapat mellett más fajok (a felvételen meggyvágó, kék és széncinege) is megjelennek, hogy ihassanak, majd a kora délután kisütő bágyadt napfényben fürödjenek is.Miniatűr madárvédelmi központ ablakpárkányon 8Fotó: Dell Dorottya). Kék cinege ablakpárkány etetőn (Fotó: Dell Dorottya).
Etetni és itatni nem csak kertvárosi környezetben lehet, egy
kis ügyességgel az ablakpárkányon is kialakítható mini
madárvédelmi központ, amiről itt olvashat >>

(Fotók: Dell Dorottya).Emeleti ablaknál működő madáretető és -itató
(Videó: Molnár Sándor).


Etetőre kihelyezett tálcás porfürdőt használó házi verebek (Fotó: Orbán Zoltán).
A talajetető bohócai, a verebek látványos bemutatóval
hálálják meg, ha enyhe, fagy- és csapadékmentes
napokon meglepjük őket egy kis porfürdővel
(Fotó: Orbán Zoltán).


A mostani rendkívül aszályos időszakban kiemelten kérjük a madárvédőket, hogy az etetőkön itassák is a madarakat! Köszönjük!


Kapcsolódó oldalak


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Orbán Zoltán

A felső kis képen téli talajetető-itatón
fürdő fekete rigó látható
(Fotó: Orbán Zoltán).

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.