Mennyiség helyett minőség

A hétvégén volt a 3. Országos Gyűrűzőtalálkozó, amin 60 gyűrűző kollégánk vett részt. A találkozón elhangzott, hogy a mennyiségi helyett minőségi szemléletre lenne szükség.

A 3. Országos Gyűrűzőtalálkozó fő vezérszála a gyűrűzők mennyiségi szemléletének a minőség irányába történő formálása volt. Elhangzott, hogy a mostani gyűrűzési aktivitás növelésének nincs sok értelme. Ebből a szempontból az utóbbi évek külföldi akciói sokkal hatékonyabban hozzájárultak a külföldi vonatkozású adatok növeléséhez. Tehát a jelenlegi aktivitás megtartása mellett érdemes a gyűrűzési tevékenységet célirányos programok keretében folytatni.

Sokan megijedtek, hogy meg fog szűnni az egyéni gyűrűzés. A találkozón elhangzott, hogy ez nincs így, továbbra is lehet projektek keretén kívül gyűrűzni, ez az utóbbi években az éves gyűrűzési aktivitás kevesebb, mint 20%-át tette ki.

A találkozón mindezeken kívül még a CD-ről (magnó, mp3 stb.) lejátszott "hívóhangozás"-ról volt szó, aminek helye van a hazai madárgyűrűzésben, de csak előre tervezett projektek keretében, szigorú feltételekkel.

Fotók a találkozóról

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.