Mennyiség helyett minőség

A hétvégén volt a 3. Országos Gyűrűzőtalálkozó, amin 60 gyűrűző kollégánk vett részt. A találkozón elhangzott, hogy a mennyiségi helyett minőségi szemléletre lenne szükség.

A 3. Országos Gyűrűzőtalálkozó fő vezérszála a gyűrűzők mennyiségi szemléletének a minőség irányába történő formálása volt. Elhangzott, hogy a mostani gyűrűzési aktivitás növelésének nincs sok értelme. Ebből a szempontból az utóbbi évek külföldi akciói sokkal hatékonyabban hozzájárultak a külföldi vonatkozású adatok növeléséhez. Tehát a jelenlegi aktivitás megtartása mellett érdemes a gyűrűzési tevékenységet célirányos programok keretében folytatni.

Sokan megijedtek, hogy meg fog szűnni az egyéni gyűrűzés. A találkozón elhangzott, hogy ez nincs így, továbbra is lehet projektek keretén kívül gyűrűzni, ez az utóbbi években az éves gyűrűzési aktivitás kevesebb, mint 20%-át tette ki.

A találkozón mindezeken kívül még a CD-ről (magnó, mp3 stb.) lejátszott "hívóhangozás"-ról volt szó, aminek helye van a hazai madárgyűrűzésben, de csak előre tervezett projektek keretében, szigorú feltételekkel.

Fotók a találkozóról

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.