Mérgezésben pusztultak el darvak

Több mint száz daru pusztult el mérgezésben a Békés Megyei Örménykút térségében. A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai az életben talált nyolc madarat a Szegedi Vadasparkba szállították, ahol a kezelésnek köszönhetően kettő már lábra is állt.


Fotó: Tirják László

Azt egyelőre nem tudják, hogy mitől hullottak el a darvak, mert a toxikológiai vizsgálat eredményére még várni kell. A daru Magyarországon nem fészkelő faj, csak a vonulás idején látható nálunk, ilyenkor tavasszal éppen hazafelé tartanak a Földközi-tengeri telelőhelyeikről. A mérgezés ügyében a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentésére a szarvasi
rendőrkapitányság megindította az eljárást.

A daru egykor Magyarországon is költött, a XIX. század közepére azonban kipusztult. Ma már csak Skandináviában, a Baltikumban, és Észak-Oroszország vidékein számít gyakorinak. A faj több nemzetközi egyezmény védelme alatt áll, hazánkban a természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Ősszel a rendszeres fagyok beálltáig, több ezres darucsapatok pihennek és táplálkoznak az Alföldön, legtöbben a Hortobágyon. A tavaszi vonulás az őszinél sokkal gyorsabb és kevésbé látványos, mert ilyenkor a madarak a fészkelés megkezdése miatt sietnek vissza költőterületeikre.

Bővebb információ:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
Tel.:66/313-855

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...