Merre járnak a jeladós szalakótáink...

A két jeladós szalakótánk érdekes információkkal szolgál a magyarországi állomány vonulási szokásaival kapcsolatban. 

Jeladós szalakótáink eddig megtett útja.

A www.jeladosmadarak.mme.hu honlapon megtekinthető vonulási térképen jól kirajzolódik, hogy a madarak szeptember első hetében hagyták el Magyarországot és alig egy hét alatt sikeresen átrepülték a Szaharát. Kisebb meglepetésünkre azonban sokkal hosszabb időt töltenek a sivatagot délről körülölelő Száhel-övezetben, mint azt előre gondoltuk. A műholdképen jól látható, hogy a szalakóták ideális környezetet találtak energiatartalékaik feltöltésére. A fákkal tarkított pusztaság a nyár végi esőzések után táplálékban- és búvóhelyekben gazdag életteret kínál. 


"Csele" jelenlegi élettere, fákkal és bokrokkal tarkított szavanna.

A két jelölt madár már egy hónapja Csád és Szudán déli területein tartózkodik. Mivel a hazánkban költő szalakóták vonulását első ízben van szerencsénk nyomon követni, kíváncsian várjuk, hogy vajon madaraink tovább repülnek-e a kutatók által gondolt telelőterületük, Dél-Afrika felé. 


"Pétör" (piros) és "Csele" (sárga) eddig megtett útja.

"Pétör" és "Csele" útvonalát érdemes összehasonlítani egy  2011-2014 között lezajlott spanyol projekt során jelölt jeladós szalakóták útvonalával. Az alábbi térképen jól látható, hogy a spanyol madarak egy csoportja a Szahara nyugati peremén igyekszik átkelni a sivatagon, míg mások értékes időt spórolva egyenesen délnek repülnek. A két csoport Csád környékén egyesül, és innen indul tovább a dél-afrikai telelőterületek felé.   


               A spanyol szalakóták szeptember közepétől másfél hónapot töltenek a száhel övezetben, december elejére érnek le Dél-Afrikába.  

Érdekes, hogy a spanyol szalakóta állomány egyedei is jelentős időt, töltenek a Száhel-övezetben, hisz szeptember közepétől október végéig itt tartózkodnak. (A http://www.migraciondeaves.org/en/ linket követve a jeladós szalakóták kiválasztása után egy animáción követhető a madarak vonulása).  November folyamán a madarak Csád környékéről délnek repülnek, egészen Botswana és Namíbia északi területeire.    


Az Okavango delta vidéke Botswanában remek telelőhely a szalakóták számára (Fotó: David Luck).

A spanyol-, és várhatóan a magyar szalakótákat is jellemző vonulási viselkedés kiváltó oka az, hogy a madarak telelésük során folyamatosan táplálékban gazdag területeket próbálnak találni. A Szaharától délre elterülő Száhel-övezet csapadékos időszaka júliustól szeptemberig tart. Mire a szalakóták elérik Csád környékét, már egy élettel teli zöld szavanna fogadja őket, azonban az október végén beköszöntő száraz évszak közeledtével a madarak tovább indulnak dél felé. Délen, a Kalahári sivatagtól északra fekvő átmeneti övben (így Botswana és Namíbia északi részén) novembertől márciusig tart az esős évszak, így a télnek ezt a szakaszát ismét megfelelő környezetben tölthetik a madarak. Mielőtt áprilisban itt is beköszöntene a száraz évszak, a szalakóták visszaindulnak európai kötlőterületeik felé. 


"Pétör" jeladóval felszerelve.

Göcző Gabriella

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.