Mi nyílik ilyenkor az erdőszélen?

Lassan megérik a nyár, aratják a búzát, a nyár eleji virágkavalkád is elnyílott már. Az erdő harsány zöldje mélyebbé válik, de ilyenkor is találhatunk néhány érdekes virágzó növényt kirándulásaink során.

Orbáncfű (Fotó: Molnár Ábel)

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) erdőszegélyek, száraz erdők, gyepek növénye. Virágai sárgák. Június közepén, a nyári napforduló és Szent János napja körül kezd virágozni, ezért az ehhez kapcsolódó népszokásokban is nagy szerepe volt. Szent János virágának is nevezték. Virágzása egészen augusztusig elhúzódhat. A növény levelei a fény felé tartva lyukasnak tűnnek az olajjáratok miatt. Latin neve is erre utal: a perforatum jelentése "lyuggatott".


Olajjáratok az orbáncfű levelében (Fotó: Benedek Veronika)

Gyógynövényként nagy népszerűségnek örvend, nyugtató hatású, külsőleg pedig bőrbetegségek kezelésére használható. Erre utalhat neve is, az orbánc baktériumok által okozott bőrgyulladás. A bimbókat összenyomva bíborszínű nedv préselhető ki a növényből, ezért "vérburjánnak" vagy "Jézus vérének" is nevezik. Festőnövényként is használhtó, és a belőle készült tinktúra is lilás színű.


"Jézus vére" (Fotó: Benedek Veronika)

 

Ha kíváncsi vagy, mi nyílik még ilyenkor az erdőn, mezőn, csatlakozz valamelyik Most látható a természetben kiránduláshoz!

 

 

Írta: Benedek Veronika

 

Tevékenység: