Mi történt a dodóval?

A Madarak évében minden hónapban bemutatunk egy olyan madárfajt, aminek az eltűnésében az ember játszotta a fő szerepet. Cikksorozatunkat a dodóval kezdjük, mely mára az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált.

Dodó csontváz és rekonstruált modell, a képen jól érzékelhető a madár mérete. Körülbelül 1 m magasra nőtt, és 10-17 kg volt a súlya. (Forrás: www.thoughtco.com).


A dodó egy röpképtelen madárfaj volt, mely kizárólag Mauritius szigetén élt, Afrika keleti partjainál.

Életmódjáról és pontos kinézetéről keveset tudunk, hiszen a legtöbb rajz és leírás tengerészektől származik, ezért nem tudományos részletességgel készült.  A fennmaradt illusztrációk nagy része nem élő madárról készült, többnyire korábbi rajzok alapján készült változatok.

Az első dodó leírás 1601-ből származik, végleges kipusztulásának dátumát statisztikai analízis segítségével 1693-ra teszik. Ez a faj tehát az emberi tevékenység következtében kevesebb mint 100 év alatt eltűnt a Föld színéről.


Dodó (Számítógépes grafika: Daniel Eskridge).

A dodót először egy rövidlábú struccnak gondolták a korabeli kutatók, később azonban rájöttek, hogy a galambfélékhez tartozik. A dodók eredetileg minden bizonnyal röpképes galambok voltak, amik hosszú evolúció során alkalmazkodtak a helyi körülményekhez.  A talajon rengeteg élelmet találtak, természetes ellenség hiányában pedig menekülniük sem kellett, ezért lassacskán elvesztették röpképességüket. Fészküket is a talajra rakták, és egy leírásból valószínűsíthető, hogy évente csak egyetlen tojást tojtak.


Sokak fantáziáját megmozgatja a faj – kötött dodó figura (Forrás: www.ravelry.com).

 Állítólag nem volt jó ízük, az éhes utazók mégis előszeretettel vadásztak rájuk, hiszen rendkívül könnyű volt őket elkapni. A végső csapást azonban feltehetőleg az ember által betelepített állatok (majmok, disznók, patkányok, kutyák és macskák) okozták. A földön fészkelő dodó fiókái és tojásai könnyen zsákmányul estek ezeknek az újonnan elterjedő ragadozóknak, így szaporulat hiányában a faj gyorsan a kihalás szélére került.


Dodó koponya (Forrás: www.dailymail.co.uk).

Sokan gondolják a dodóról, hogy együgyű volt, természetes ragadozók híján azonban egyszerűen csak bizalmas volt az emberrel. Dodó koponyák CT vizsgálata azonban azt mutatja, hogy nagyméretű agyuk, és fejlett szaglásuk volt. A fejlett szaglás nem túl gyakori a madárvilágban, valószínűleg nagy segítség volt a dodónak hogy kiszagolja az érett gyümölcsöket.


A sörényes galamb a dodó legközelebbi, élő rokona (Fotó: Kathy Kornak).

Göcző Gabriella

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 2022-ben 32 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).  A...

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1