Miért nem ázik be a harkályodú?

Sokan feltették már nekünk ezt a kérdést. Most, hogy a napokban többször várható eső, erre a kérdésre is választ kaphatunk.

esőben is szárazon maradó fatörzs rész

A közelünkben keressünk egy harkályodút és esőzés után nézzük meg a fatörzset. A legtöbb esetben a képhez hasonló mintázatot láthatunk a fán, azaz, a kéreg egy része száraz marad, míg máshol nedves lesz. A harkályok nagyon gyakran olyan helyre vésik az odújukat, ahol a fatörzs nem egyenesen áll, hanem valamerre dől. A megdőlt részen a víz nem ugyanolyan módon folyik, mozog, mint az egyenes részeken, így az itt elkészített „lakásba” nem folyik be a víz. Kiváló kapaszkodó képességüknek köszönhetően nekik nem okoz gondot, ha ilyen pozícióban kell kivésniük az odút. Sőt gyakran egy oldalágban készítik el az üreget, méghozzá úgy, hogy a lyuk alulról nyílik! Képzeljük el, milyen pozícióban kell dolgoznia heteken keresztül a madárnak, hogy ilyen védett költőhelyet véssen magának! Cserébe viszont teljesen esőmentes a lakás és a legtöbb ragadozó által is védelmet nyújt. Ugyanezen ok miatt többször egy oldalág tövében találjuk a bejárónyílást, mert értelemszerűen az ág fedezékében a fiókák nem fognak odabent elázni és megfázni.

Vannak persze olyan harkályodúk is melyek teljesen egyenes törzsben készültek, ám mint a képen látható, még ilyen esetben sem biztos, hogy a kérgen lassan utat kereső víz mindenhova eljut.

Írta és a fotót készítette: Kincses László

Tevékenység: