Miért késik a Natura 2000 hálózat kihirdetése?

Az Európai Bizottság nem nézi jó szemmel, hogy az új tagországok közül Magyarország az egyetlen, aki még nem tette meg a megfelelő lépéseket az európai természetvédelmi hálózat, a Natura 2000 kihirdetésére. A CEEWEB, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország felhívja a kormány figyelmét: ha továbbra is késlekedünk, nemcsak természeti kincseink védelme szenvedhet csorbát, de az ország súlyos, százmilliárdokat jelentő támogatásoktól is eleshet.

Tagállamként kötelességünk a Natura 2000 nevű, európai természetvédelmi hálózat létrehozása, mely az Unió jogi keretei között lehetőséget teremt különleges, európai szinten jelentős természeti értékeink megóvására. A Natura 2000 Európa legfontosabb kezdeményezése a rohamosan csökkenő biológiai sokféleség és természeti örökségünk megóvására. Miért késik tehát 2004. május 1. óta a hálózat jogi alapját megteremtő kormányrendelet kihirdetése és a finanszírozási rendszer kidolgozása?

A szakmai munka (uniós természetvédelmi kritériumok alapján a jelölendő területek meghatározása) lényegében befejezettnek tekinthető, ám úgy tűnik, a részletes szabályozásról szóló tárcaközi egyeztetéseken elakadt a folyamat. A CEEWEB, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország felhívja a kormány figyelmét: ha továbbra is késlekedünk, nemcsak természeti kincseinkben eshet kár:

"Az illetékeseknek fontos számításba venniük, hogy az ország lakosai, ha nem is pénzben, de naponta fizetnek természeti, környezeti állapotunk romlásáért (kevesebb zöldterület, romló életkörülmények, romló egészségi állapot). Ezzel szemben a Natura 2000 hálózat a természetvédelmi haszon mellett új támogatási lehetőségeket nyithat meg az országnak." ? hívja fel a figyelmet Gulyás Levente, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.

A Natura 2000 területeken a természetvédelmi céllal összeegyeztethető gazdasági tevékenység nem tiltott, sőt, ezekre támogatás igényelhető (elsősorban a hazai és európai vidékfejlesztési forrásokból). Ezen támogatások elvesztése mellett még komolyabban érintheti az országot, hogy ameddig a Natura 2000 hálózat nem kerül kihirdetésre, addig hazánk Strukturális Alapokból történő kifizetéseit befagyasztják, amint arra Brüsszel több ízben figyelmeztetett. Ez már önmagában is súlyos százmilliárdnyi veszteséget okozhat hazánknak, nem beszélve a nem forintosítható erkölcsi kárról. Ha október végéig nem lép életbe a kormányrendelet, a Natura 2000 bevezetésére létrehozott LIFE Nature pályázatra sem jogosult Magyarország, ami újabb több százmillió forint hozzá nem férhető támogatást jelenthet, hangzott el a minap egy LIFE alapról szóló pályázati fórumon, egy EU szakértő nyilatkozatában.

A CEEWEB, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország felkéri a kormányt, hogy még szeptemberben hirdesse ki a Natura 2000 hálózatról szóló kormányrendeletet.

"Elengedhetetlen, hogy a területek kihirdetésével párhuzamosan megteremtsék a végrehajtás anyagi, szervezeti és emberi feltételeit, amely feltételeket egy megvalósítható és szakmailag kifogástalan szabályozás kell hogy segítsen."- hangsúlyozza Szilvácsku Zsolt, az MME TTSZ tanácsadója. "A jogi alapok lefektetése után megindulhat a széleskörű tájékoztató munka, amiben a civil szervezetek az eddigiekhez hasonlóan támogatják a kormány erőfeszítéseit."

Kapcsolat:
CEEWEB, Tomcsányi Zsófia, (1) 398-0135
tomcsanyi@ceeweb.org

MME, Szilvácsku Zsolt, (1) 279-1103
szilvacsku.zsolt@ttsz.hu

MTvSz, Sándor Szilvia, (1) 216-7297
szilvi@mtvsz.hu

WWF Magyarország, Bozsó Brigitta, (1) 214-5554/104
brigitta.bozso@wwf.hu


További információ:
Natura 2000

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.