Miért késik a Natura 2000 hálózat kihirdetése?

Az Európai Bizottság nem nézi jó szemmel, hogy az új tagországok közül Magyarország az egyetlen, aki még nem tette meg a megfelelő lépéseket az európai természetvédelmi hálózat, a Natura 2000 kihirdetésére. A CEEWEB, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország felhívja a kormány figyelmét: ha továbbra is késlekedünk, nemcsak természeti kincseink védelme szenvedhet csorbát, de az ország súlyos, százmilliárdokat jelentő támogatásoktól is eleshet.

Tagállamként kötelességünk a Natura 2000 nevű, európai természetvédelmi hálózat létrehozása, mely az Unió jogi keretei között lehetőséget teremt különleges, európai szinten jelentős természeti értékeink megóvására. A Natura 2000 Európa legfontosabb kezdeményezése a rohamosan csökkenő biológiai sokféleség és természeti örökségünk megóvására. Miért késik tehát 2004. május 1. óta a hálózat jogi alapját megteremtő kormányrendelet kihirdetése és a finanszírozási rendszer kidolgozása?

A szakmai munka (uniós természetvédelmi kritériumok alapján a jelölendő területek meghatározása) lényegében befejezettnek tekinthető, ám úgy tűnik, a részletes szabályozásról szóló tárcaközi egyeztetéseken elakadt a folyamat. A CEEWEB, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország felhívja a kormány figyelmét: ha továbbra is késlekedünk, nemcsak természeti kincseinkben eshet kár:

"Az illetékeseknek fontos számításba venniük, hogy az ország lakosai, ha nem is pénzben, de naponta fizetnek természeti, környezeti állapotunk romlásáért (kevesebb zöldterület, romló életkörülmények, romló egészségi állapot). Ezzel szemben a Natura 2000 hálózat a természetvédelmi haszon mellett új támogatási lehetőségeket nyithat meg az országnak." ? hívja fel a figyelmet Gulyás Levente, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.

A Natura 2000 területeken a természetvédelmi céllal összeegyeztethető gazdasági tevékenység nem tiltott, sőt, ezekre támogatás igényelhető (elsősorban a hazai és európai vidékfejlesztési forrásokból). Ezen támogatások elvesztése mellett még komolyabban érintheti az országot, hogy ameddig a Natura 2000 hálózat nem kerül kihirdetésre, addig hazánk Strukturális Alapokból történő kifizetéseit befagyasztják, amint arra Brüsszel több ízben figyelmeztetett. Ez már önmagában is súlyos százmilliárdnyi veszteséget okozhat hazánknak, nem beszélve a nem forintosítható erkölcsi kárról. Ha október végéig nem lép életbe a kormányrendelet, a Natura 2000 bevezetésére létrehozott LIFE Nature pályázatra sem jogosult Magyarország, ami újabb több százmillió forint hozzá nem férhető támogatást jelenthet, hangzott el a minap egy LIFE alapról szóló pályázati fórumon, egy EU szakértő nyilatkozatában.

A CEEWEB, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország felkéri a kormányt, hogy még szeptemberben hirdesse ki a Natura 2000 hálózatról szóló kormányrendeletet.

"Elengedhetetlen, hogy a területek kihirdetésével párhuzamosan megteremtsék a végrehajtás anyagi, szervezeti és emberi feltételeit, amely feltételeket egy megvalósítható és szakmailag kifogástalan szabályozás kell hogy segítsen."- hangsúlyozza Szilvácsku Zsolt, az MME TTSZ tanácsadója. "A jogi alapok lefektetése után megindulhat a széleskörű tájékoztató munka, amiben a civil szervezetek az eddigiekhez hasonlóan támogatják a kormány erőfeszítéseit."

Kapcsolat:
CEEWEB, Tomcsányi Zsófia, (1) 398-0135
tomcsanyi@ceeweb.org

MME, Szilvácsku Zsolt, (1) 279-1103
szilvacsku.zsolt@ttsz.hu

MTvSz, Sándor Szilvia, (1) 216-7297
szilvi@mtvsz.hu

WWF Magyarország, Bozsó Brigitta, (1) 214-5554/104
brigitta.bozso@wwf.hu


További információ:
Natura 2000

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.