A mocsári teknős

A lassú folyású vizeket és állóvizeket kedveli, hazánk egyetlen őshonos teknőse. Élőhelyeinek átalakítása mellett a felelőtlen állattartás nyomán a természetbe kerülő idegenhonos teknősfajok is veszélyeztetik állományát.

Mocsári teknős (Fotó: Tóth Mara)

Magyarországon minden őshonos hüllőfaj, így a mocsári teknős (Emys orbicularis) is védett. Változó testhőmérsékletű állat lévén fontosak számára a mély vízzel körülvett napozóhelyek, pl. vízből kinyúló ágak, amelyekről veszély esetén könnyedén a víz alá bukhat. Ezekért a helyekért sokszor meg kell küzdenie az agresszívabb viselkedésű idegenhonos fajokkal, például a vörösfülű és sárgafülű ékszerteknősökkel (Trachemys scripta elegans és T. s. scripta). Emellett versengeniük kell a táplálékért is, az idegenhonos fajok ráadásul olyan kórokozókat hordozhatnak, amelyek veszélyeztethetik a mocsári teknősöket.


Vörösfülű és sárgafülű ékszerteknős (Fotó: Halpern Bálint)

A mocsári teknősnek a vizes élőhelyek közelében tojásrakásra alkalmas szárazföldi élőhelyekre is szüksége van, ahol a talaj laza, növényzettel gyéren borított. Az élőhelyek közt viszont fontosak az árnyékolt, dús növényzetű szakaszok, amelyeken el tud rejtőzni a ragadozók elől és el tudja kerülni a túlhevülést. Védelmének tehát a vizes élőhelyeket sokszor körülvevő mezőgazdasági területeken történő természetbarát művelés éppúgy része, mint a felelős állattartás és a vizek védelme.


A mocsári teknős sötét alapon világosan pettyezett (Videó: Orbán Zoltán)

 

Ha még több érdekességet szeretnél megtudni a mocsári teknősről, kattints az alábbi linkre:
https://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/mocsari-teknos

 

 

Írta: Benedek Veronika