Montenegróban járt egy Baranyában gyűrűzött tengelic

A montenegrói Podgoricában, a gyűrűzés helyétől 409 km-re fogták be azt a tengelicet, amelyet a Baranya megyében, a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson jelöltek tavaly szeptemberben. Ez az első montenegrói megkerülés a Sumonyban gyűrűzött madarak közül.

Baranya Megyei Csoport logó


Az állomáson 2011 végéig 5.685 tengelicet jelöltek. Ezek közül mindössze 5 példány került meg külföldön. A Montenegróban ellenőrzött madár egyben a legnagyobb távolságra megkerült sumonyi tengelic, a rekordot eddig egy Csehországban befogott példány tartotta (370 km).

Sumony tengelicek külföldön
A Sumonyban jelölt és külföldön kézre került tengelicek megkerülési helyei


A tengelic a pintyfélék családjába tartozó énekesmadár. Főleg alacsony fekvésű lombhullató erdőkben, fenyőültetvényeken, gyümölcsösökben, kertekben fészket. Költés után gyakran verődik csapatokba, bogáncsot, bojtorjánt csipegetve. Könnyen felismerhető vörös "arcáról", fekete-fehér fejérő, koromfekete szárnyáról és sárga szárnycsíkjáról. Csőre hosszú, hegyes, elefántcsontszínű.

tengelic (fotó: Bajor Zoltán)
Tengelic (fotó: Bajor Zoltán)
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


MME Baranya Megyei Csoport, Szász Péter

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...