Montenegróban járt egy Baranyában gyűrűzött tengelic

A montenegrói Podgoricában, a gyűrűzés helyétől 409 km-re fogták be azt a tengelicet, amelyet a Baranya megyében, a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson jelöltek tavaly szeptemberben. Ez az első montenegrói megkerülés a Sumonyban gyűrűzött madarak közül.

Baranya Megyei Csoport logó


Az állomáson 2011 végéig 5.685 tengelicet jelöltek. Ezek közül mindössze 5 példány került meg külföldön. A Montenegróban ellenőrzött madár egyben a legnagyobb távolságra megkerült sumonyi tengelic, a rekordot eddig egy Csehországban befogott példány tartotta (370 km).

Sumony tengelicek külföldön
A Sumonyban jelölt és külföldön kézre került tengelicek megkerülési helyei


A tengelic a pintyfélék családjába tartozó énekesmadár. Főleg alacsony fekvésű lombhullató erdőkben, fenyőültetvényeken, gyümölcsösökben, kertekben fészket. Költés után gyakran verődik csapatokba, bogáncsot, bojtorjánt csipegetve. Könnyen felismerhető vörös "arcáról", fekete-fehér fejérő, koromfekete szárnyáról és sárga szárnycsíkjáról. Csőre hosszú, hegyes, elefántcsontszínű.

tengelic (fotó: Bajor Zoltán)
Tengelic (fotó: Bajor Zoltán)
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


MME Baranya Megyei Csoport, Szász Péter

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.