Munkatársat keresünk

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt menedzsert és projekt adminisztrátort keres a "Conservation of Otis tarda in Hungary" című túzokos LIFE-Nature projekt központi koordinálására.

Elvárások: felsőfokú végzettség, min. középfokú angol nyelvvizsga. A pályázatokat (önéletrajz, végzettséget igazoló dokumentumok másolata) 2004. szeptember 30-ig, a KNP Igazgatósághoz kérjük eljuttatni postai úton, LIFE projekt menedzser, ill. adminisztrátor felirattal. Cím: 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc u. 19.

A projektről

A túzok (Otis tarda) hazai állománya az elmúlt évtizedekben jelentősen megfogyatkozott, a korábbi 3000-ről 1200 példányra csökkent. A csökkenésért legfőképpen az intenzív, nyereségorientált mezőgazdasági termelés tehető felelőssé, bár az állomány összeomlásában kétségkívül nagy szerepe van a migrációs veszteségeknek is. A túzok ökológiai igényeit nem szem előtt tartó gazdálkodási módszerek, a téli táplálékhiány, a fragmentáció az állomány további csökkenéséhez vezethetnek. Szükségessé vált egy nemzeti szinten koordinált program, mely összehangolt intézkedései révén fenti negatív folyamatot megállíthatja.

A projekt élőhely védelmi intézkedéseket foganatosít az ország kilenc legjelentősebb túzok élőhelyén, melyek mindegyike tervezett SPA terület. A kulcsfontosságú földterületek (dürgő-, fészkelő- és telelőhelyek) megvásárlása alapvető természetvédelmi érdek, azokon túzokkíméleti területek kerülnek kialakításra (visszagyepesítés, lucernatelepítés) a faj ökológiai igényeinek figyelembe vételével, ahol az élőhely kezelési tevékenységek a túzok éves életciklusához alkalmazkodnak.

A faj számára a legnagyobb veszélyt az élőhelyein folytatott intenzív mezőgazdasági tevékenység jelenti, mely hatás mérséklésére felállításra kerül a regionális túzokvédelmi munkatársak hálózata, akik legfőbb feladata a fészkek őrzése, esetleges mentése és az állomány monitorozása. Mivel napi kapcsolatban állnak a területen gazdálkodókkal, jelentős szerepük van a projekt lokális kommunikációjában, a célok és elvárások megismertetésében. A kiterjedt monitoring hálózat révén vállalható az egyes részpopulációk, az élőhelyek és a legfőbb predátor fajok folyamatos nyomon követése. A téli táplálékhiány kiküszöbölése érdekében repcetelepítésekre kerül sor. Egyes veszélyes elektromos vezeték szakaszok földkábellel kiváltásra kerülnek.

A munkaköri leírások angol nyelven letölthetők:
Jobadministrator.doc
Jobmanager.doc


További információ:
Túzokvédelem

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.

Öreg tollruhás hamvas rétihéja hím (fotó: Hencz Péter)

Az MME Hamvasrétihéja-védelmi Munkacsoport keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan  2022-ben is folytatódtak a hamvas rétihéják alaposabb megismerését és védelmét célzó tevékenységeink a Grassland HU projekt vállalásának megfelelően. 2020-ban és 21-ben nyomkövetős madarak viselkedését és fészkelőhelyeik tulajdonságait ismertük meg.

Az MME nemrégiben megalakult Ritkaságvadász Szakosztálya 2022. április 30-án szervezte meg az első Skywatching Day-t. A Magyarországon eleddig páratlan rendezvény nevéhez méltóan az égrenézésről szólt: a részvevők a kijelölt vagy önként vállalt pontokon figyelték az eget és írták össze a látott, átrepülő madarakat.