Munkatársat keresünk

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt menedzsert és projekt adminisztrátort keres a "Conservation of Otis tarda in Hungary" című túzokos LIFE-Nature projekt központi koordinálására.

Elvárások: felsőfokú végzettség, min. középfokú angol nyelvvizsga. A pályázatokat (önéletrajz, végzettséget igazoló dokumentumok másolata) 2004. szeptember 30-ig, a KNP Igazgatósághoz kérjük eljuttatni postai úton, LIFE projekt menedzser, ill. adminisztrátor felirattal. Cím: 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc u. 19.

A projektről

A túzok (Otis tarda) hazai állománya az elmúlt évtizedekben jelentősen megfogyatkozott, a korábbi 3000-ről 1200 példányra csökkent. A csökkenésért legfőképpen az intenzív, nyereségorientált mezőgazdasági termelés tehető felelőssé, bár az állomány összeomlásában kétségkívül nagy szerepe van a migrációs veszteségeknek is. A túzok ökológiai igényeit nem szem előtt tartó gazdálkodási módszerek, a téli táplálékhiány, a fragmentáció az állomány további csökkenéséhez vezethetnek. Szükségessé vált egy nemzeti szinten koordinált program, mely összehangolt intézkedései révén fenti negatív folyamatot megállíthatja.

A projekt élőhely védelmi intézkedéseket foganatosít az ország kilenc legjelentősebb túzok élőhelyén, melyek mindegyike tervezett SPA terület. A kulcsfontosságú földterületek (dürgő-, fészkelő- és telelőhelyek) megvásárlása alapvető természetvédelmi érdek, azokon túzokkíméleti területek kerülnek kialakításra (visszagyepesítés, lucernatelepítés) a faj ökológiai igényeinek figyelembe vételével, ahol az élőhely kezelési tevékenységek a túzok éves életciklusához alkalmazkodnak.

A faj számára a legnagyobb veszélyt az élőhelyein folytatott intenzív mezőgazdasági tevékenység jelenti, mely hatás mérséklésére felállításra kerül a regionális túzokvédelmi munkatársak hálózata, akik legfőbb feladata a fészkek őrzése, esetleges mentése és az állomány monitorozása. Mivel napi kapcsolatban állnak a területen gazdálkodókkal, jelentős szerepük van a projekt lokális kommunikációjában, a célok és elvárások megismertetésében. A kiterjedt monitoring hálózat révén vállalható az egyes részpopulációk, az élőhelyek és a legfőbb predátor fajok folyamatos nyomon követése. A téli táplálékhiány kiküszöbölése érdekében repcetelepítésekre kerül sor. Egyes veszélyes elektromos vezeték szakaszok földkábellel kiváltásra kerülnek.

A munkaköri leírások angol nyelven letölthetők:
Jobadministrator.doc
Jobmanager.doc


További információ:
Túzokvédelem

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.