Nádkaszálás Budapesten

Az MME budapesti csoportja nádat kaszált, és cserjét ritkított a Rákosi-réteken, hogy megőrizzék a különleges, kékperjés láprét növényritkaságait.


Fotó: Bajor Zoltán

A számos növénytani értékek közül kiemelkedő Budapest határain belül a lápi sás és a kertekből ismert nőszirom, kisebb virágú, nyúlánk rokona, a szibériai nőszirom előfordulása. A XVII. kerületben található védett területen ezért volt szükség a természetvédelmi célú beavatkozásra, mert a terjeszkedő nád és fűzcserjék lassan felfalják a ritka növények élőhelyét.

Az MME önkéntes csapatának munkáját a Pest Környéki Madarász Kör segítette, eszközeik felajánlásával.

Kapcsolódó hírek

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete állatgondozói és környezeti nevelési feladatok ellátására 1 fő teljes állású (heti 40 óra) munkatársat keres.