Nádkaszálás Budapesten

Az MME budapesti csoportja nádat kaszált, és cserjét ritkított a Rákosi-réteken, hogy megőrizzék a különleges, kékperjés láprét növényritkaságait.


Fotó: Bajor Zoltán

A számos növénytani értékek közül kiemelkedő Budapest határain belül a lápi sás és a kertekből ismert nőszirom, kisebb virágú, nyúlánk rokona, a szibériai nőszirom előfordulása. A XVII. kerületben található védett területen ezért volt szükség a természetvédelmi célú beavatkozásra, mert a terjeszkedő nád és fűzcserjék lassan felfalják a ritka növények élőhelyét.

Az MME önkéntes csapatának munkáját a Pest Környéki Madarász Kör segítette, eszközeik felajánlásával.

Kapcsolódó hírek

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.

Öreg tollruhás hamvas rétihéja hím (fotó: Hencz Péter)

Az MME Hamvasrétihéja-védelmi Munkacsoport keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan  2022-ben is folytatódtak a hamvas rétihéják alaposabb megismerését és védelmét célzó tevékenységeink a Grassland HU projekt vállalásának megfelelően. 2020-ban és 21-ben nyomkövetős madarak viselkedését és fészkelőhelyeik tulajdonságait ismertük meg.