A Natura 2000 Díj újra várja a pályázókat

A Natura 2000 hálózat Európa legváltozatosabb élőhelyeit tömöríti magába, megőrizve ezzel kontinensünk biodiverzitását a jövő generációk számára. A Natura 2000 Díjat az Európai Bizottság hozta létre 2014-ben azzal a céllal, hogy szélesebb körben ismertté tegye ezen ökológiai hálózat szerepét és fontosságát a természetvédelemben és társadalmi értékeink megőrzésében.

Fotó: Nagy András

A Díjra bárki pályázhat, aki közvetlenül kapcsolatban áll Natura 2000 területekkel, többek között cégek, állami szervek, önkéntesek, civil szervezetek, gazdálkodók, oktatási intézmények és egyének jelentkezését várják.

Pályázni öt kategóriában lehet:

- Természetvédelemi: faj- és élőhely védelmi tevékenységek

- Társadalmi-gazdasági: helyi gazdasági és társadalmi kapcsolatok fellendülését célzó tevékenységek

- Kommunikáció: szemléletformálásra és oktatásra irányuló tevékenységek

- Érdekek/álláspontok összehangolása: különböző érdekek egyesítését, konfliktusok megoldását segítő tevékenységek

- Partnerkapcsolatok és kapcsolatépítés: partnerkapcsolatokon alapuló tevékenységek

A nyerteseknek lehetőségük adódik munkájuk széles körű bemutatására nemzetközi szinten is, illetve a sikeres pályázatokat a bizottság egy jelképes összeggel is díjazza. A nyertes pályázatok mindemellett népszerűsítő rendezvények szervezésében is támogatást kapnak a Bizottságtól.

A Natura 2000 Díjra a következő weboldalon lehet pályázni: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/apply-now/index_en.htm. A pályázati anyagot angol nyelven kell leadni.

A pályázat leadásának határideje 2015.01.25.

A nyertesek részt vehetnek a 2015. május 21.-én Brüsszelben megrendezett rangos díjátadón, ahol személyesen találkozhatnak az európai természetvédelem nemzetközi képviselőivel is.

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.