Ne vedd, védd! - Oktatási kampány és pályázat

Az állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek, ajándéktárgyak,

használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra akkora méreteket öltött,

hogy a természetes élőhelyek megszűnése mellett a vadon élő állat- és növényfajok

számára ez a kíméletlen üzlet jelenti a legnagyobb veszélyt.

A nemzetközi kereskedelem fenntartásában nekünk, mint vásárlóknak komoly szerepünk van. Sokan nem tartják magukat ebben érintettnek, azonban, ha jobban körbenézünk házunk táján, mégis találhatunk tengerpartról származó kagylót, csigát, hüllőből készült övet, táskát, néhány koralldarabot a fürdőszobában vagy a nagyszoba díszeként.

A Washingtoni Egyezményt (CITES) azzal a céllal hozták létre, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak.

Az eddigi "Veszélyes emléktárgyak" és "Mindent a szemnek, semmit a kéznek!" kampányok után idén oktatási kampányt szervez a WWF, a REX Alapítvány, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az ország valamennyi felső tagozatos osztályt fenntartó általános iskolája és középiskolája számára. Ennek keretében valamennyi iskola kézhez kapja értesítőnket az "ÚJ KATEDRA" című kiadványban, melyhez posztert is mellékeltünk "NE VEDD, VÉDD! " címmel - mely egyben a kampányunk és pályázatunk címe is.

Elkészült a honlap is, amely a www.cites.hu címen érhető el, ahol a diákok és tanárok egyaránt tájékozódhatnak a témával és a kampánnyal kapcsolatban. A tanárok munkáját külön előadás segíti, a diákokat pedig pályázatra hívjuk, amelyben társasjátékot vagy számítógépes játékot készíthetnek e témakörben.


További információ:
www.cites.hu

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.