Nem ázott veréb, hanem ázott sas...

2019 május 19-én Szlovákiában, Hlohovec közelében egy röpképtelen tojó parlagi sas került kézre.

A madarat a helyi vadásztársaság találta, akikkel a szlovákiai madárvédelmi szervezet jó kapocslatot alakított ki az évek során, hiszen nem csak megtűrik a ragadozómadarak jelenlétét a területen, hanem védik is őket. A gyűrű alapján tudható, hogy a madarat Magyarországon gyűrűzték 2012-ben. Mire a természetvédelmi szakemberek a helyszínre értek a madár már fent körözött párjával az égen. Nem mindennapi esetnek lehettünk szemtanúi. " 45 éve foglalkozom ragadozómadarakkal, de még soha nem láttam annyira elázott madarat, ami ne tudott volna repülni! - mondta el Jozef Chavko, a Szlovák Ragadozómadár-védelmi Szervezet (RPS) elnöke.

A pár ebben az évben nem túl szerencsés, hiszen költésük is meghiúsult, ami minden bizonnyal a területen zajló rágcsálómérgezéseknek köszönhető. A mérgezéses esetek egy része engedélyezett növényvédő, nem szelektív rágcsálóirtó szerek és egyéb mérgek nem megfelelő használatából ered. Ilyenkor a mérgezés célegyedei nem a csúcsragadozók, hanem elsősorban mezőgazdasági kártevők, de a mérgezett zsákmányállatok fogyasztása során a méreganyagok felhalmozódása (másodlagos toxicitás) a parlagi sasok esetében terméketlen, életképtelen tojások lerakását, a fiókák megbetegedését és pusztulását, valamint a kifejlett, szaporodóképes madarak legyengülését, pusztulását, okozhatja. A területen a mérgezés csak ebben az évben közel 100 állat halálát okozta, az eseteket jeleneg is vizsgálja a rendőrség. A szakemberek remélik, hogy jövőre javulni fog a helyzet és a pár sikeresen költeni is fog.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.