Nincs influenzás madarunk

Nem találtak madárinfluenza-vírust a magyarországi védett madaraktól vett mintákban.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a vadon élő madárfajok vizsgálatában a Magyar Madártani Egyesület szakemberei is részt vettek, akik a madárgyűrűző állomásokon, valamint madarak csoportos éjszakázó helyein vettek ürülékmintákat a vadon élő védett madárfajoktól.

Az ország több pontján, köztük két főváros-közeli településen, Pilisszentlászló és Szentendre határában vett mintákat az Állategészségügyi Intézetbe szállítottak vizsgálatra. Az intézet tájékoztatása szerint az eredmény minden esetben negatív lett.

A madárgyűrűzéshez befogott példányok között voltak vonuló, és hazánkban állandó madárfajok is, például harkályfélék, mezei veréb, széncinege, barátcinege, csuszka, és pintyfélék. Ez utóbbiak vizsgálatát azért is tartották fontosnak az MME munkatársai, mert ezek a fajok gyakori vendégei télen a madáretetőknek.

Énekesmadarakban egyébként - s a madáretetők vendégei szinte kivétel nélkül ide tartoznak - eddig még sohasem mutattak ki madárinfluenza-vírust. A madarak etetéséről tehát ezen a télen sem kell lemondania azoknak, akik szeretnének az ablakból gyönyörködni a környék madaraiban, vagy így kívánnak hozzájárulni lakóhelyük természeti értékeinek védelméhez.

További információ:
A madárinfluenza madárfajok kipusztulását okozhatja | Állatorvosi információs oldal

Kapcsolódó hírek

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 22. 10:49

Kék vércse (Fotó: Novák László)

A kék vércsék költési szezonja nemrég ért véget. A költőterületek eredményei nagy szórást mutatnak, van ahol soha ilyen korán nem költöttek a madarak, máshol még augusztus elején is voltak kis fiókás fészekajak.

Éjszakai  lepkészet (Fotó: Faragó Ádám)

Sikeresen lezajlott az MME Lepkevédelmi Szakosztályának első országos akciója, az úgynevezett Szinkron Éjszakai Lepkészet.