Gólya Road Show az Ipoly-völgyében - Beszámoló

A lezajlott az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportjának, az Ipoly-völgyében szervezett Gólya Road Show-ja. Az esemény különlegessége volt, hogy két-két elárvult nagyhalászi gólyafiókát is sikerült kihelyeznünk adoptálásra alkalmas fészekaljakba.

Óvodások a gólyafészket kémlelik (Szügy)

A négy meggyarapodott fészekalj mellett a két nap során összesen, 16 fészekben történt gyűrűzés, és 48 fiókára került jelölő gyűrű. Június 10-én Balassagyarmat környékére látogatott el a csapat, ahol a bekamerázott szügyi általános iskola kazánkéményéről kerültek le a gólyafiókák „emberközelbe”, a helyi iskolások és óvodások nagy örömére. 60 iskolás, 50 óvodás csodálattal nézte végig, ahogy közel 20 méteres magasságból leérkeznek hozzájuk sorra a fiókák. Természetesen, ahogy le úgy fel is jutottak vissza a fiókák, hála Frenyó Gábornak és Németh Bálintnak. Innen Balassagyarmatra, majd Rimócra vezetett az út ahol egy-egy nagyhalászi ifjonc is visszakerült az eredeti fiókák mellé. Ezt Rimócon a helyi ovisok 50 fős csapata is végignézte.

Másnap a szécsényi járásban folytatódott a Road Show. Szécsény városában az egyik fészeknél a nógrádsipeki ovisok 24 fős különítménye, míg a másik fészeknél a szécsényi ovisok több mint 90 főt számláló csapata nézte végig ámulattal, ahogy az egyik fióka leérkezik hozzájuk, majd gyűrűzés után visszakerül a fészekbe. A következő állomás Nagylóc volt, ahol újabb óvodás csapat várta az emelőkosaras gépjárművet és a kis gólyát. A jelölést itt 57 szempár követte végig.

Ludányhalásziban az iskolához közeli fészeknél is történt gyűrűzés, ahová az alsósok érkeztek ki szinte teljes létszámában (36 fő), s nézték meg, hogy gyarapodik a gólyacsalád egy szabolcsi fiókával. A negyedik fióka a szomszédos fészekbe került kihelyezésre Ludányban.

Az eddig gyűrűzések és fiókaszámlálások alapján idén Nógrád megyében a gólyák közepes évvel zárhatnak. Sajnos a májusi nagy esőzések alatt több fészekalj tönkrement és több fióka megfázott, elpusztult, de az életben maradtaknak minden esélyük megvan a sikeres kirepülésre.


Köszönet az emelőkosaras gépjármű működtetéséért az Émász NyRt. munkatársaiknak, a szervezésért Csernák Szabolcsnak, Frenyó Gábornak!

Érdeklődő fiatalság
Érdeklődő fiatalság

A fészekből lenézve
A fészekből lenézve

A várva várt simogatás
A várva várt simogatás