Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a legrégebbi és legnagyobb tagsággal rendelkező hazai természetvédelmi civil szervezet, valamint a BirdLife International magyar tagszervezete aggodalmát fejezi ki az európai uniós Natura 2000 természetvédelmi hálózat magyarországi kijelölésével kapcsolatban.

Egyben kéri a tisztelt Miniszterelnök Urat, hogy biztosítsa a Natura 2000 területek mielőbbi, ugyanakkor szakmai szempontok alapján történő kijelölését.

A Natura 2000 hálózat területi listájának kihirdetése az EU csatlakozásunk követelménye volt, ennek ellenére még mindig nem valósult meg. Ez a hazai földtulajdonosokban, földhasználókban nagymértékű bizonytalanságot, és a természetvédelem állami intézményeivel szembeni fokozott ellenérzéseket kelt. Emellett az uniós strukturális alapok befagyasztásán keresztül a késedelem Magyarországnak igen jelentős napi presztízs- és gazdasági veszteséget okoz.

A Natura 2000 hálózat javasolt Különleges Madárvédelmi Területeinek listáját - az Európai Bizottság idevágó jogszabályait, iránymutatását, valamint esetjog gyűjteményét figyelembe véve - az MME a Természetvédelmi Hivatallal együttműködve 2002-ben már összeállította. Az érvényben lévő EU szabályozás alapján a Natura 2000 hálózat szakmailag indokolt teljes területe minimálisan az ország 20%-át teszi ki. A nem megfelelő kijelölés Magyarország nem csak természeti, de kulturális, turisztikai, genetikai és mezőgazdasági potenciálját is veszélyezteti. Ugyanakkor kiemelkedő természeti örökségünkkel fenntartható módon gazdálkodva a Natura 2000 hálózat az ország fejlődése számára új utakat nyithat meg, számos tevékenység, és beruházás valósítható meg, ha azok nem veszélyeztetik a kijelölés alapjául szolgáló értékeket.

Az MME több uniós részfinanszírozású LIFE - Nature természetvédelmi projekt kedvezményezettje, ezért lehetősége van az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságával történő közvetlen kommunikációra is. A szakmai alapozó tanulmányokat mellőző kijelölés esetén élve ezzel a lehetőségével az MME az Európai Bizottságot azonnal tájékoztatni fogja a Natura 2000 hálózat kijelölésének eredményéről, és kezdeményezni fogja az Európai Parlament, illetve az Európai Bíróság idevonatkozó eljárásait is. A nem megfelelő kijelölés már több ország esetében járt az Európai Bíróság elmarasztaló döntésével, bírság kirovásával és a kijelölés kiegészítésének kötelezettségével.

Bízunk benne, hogy a természetvédelmi szakmai szempontból megfelelő, felelős döntés meghozatalával Ön is hozzájárul a további szükségtelen európai uniós megszorítások elhárításához, és Magyarország egyedülálló természeti örökségének fennmaradásához.

Budapest, 2004. október 5.

Tisztelettel:

Horváth Zsolt
ügyvezető igazgató

Kapcsolódó hírek

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország levelet intézett Nagy István agrárminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez a vagyontörvény módosítása ügyében.