Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a legrégebbi és legnagyobb tagsággal rendelkező hazai természetvédelmi civil szervezet, valamint a BirdLife International magyar tagszervezete aggodalmát fejezi ki az európai uniós Natura 2000 természetvédelmi hálózat magyarországi kijelölésével kapcsolatban.

Egyben kéri a tisztelt Miniszterelnök Urat, hogy biztosítsa a Natura 2000 területek mielőbbi, ugyanakkor szakmai szempontok alapján történő kijelölését.

A Natura 2000 hálózat területi listájának kihirdetése az EU csatlakozásunk követelménye volt, ennek ellenére még mindig nem valósult meg. Ez a hazai földtulajdonosokban, földhasználókban nagymértékű bizonytalanságot, és a természetvédelem állami intézményeivel szembeni fokozott ellenérzéseket kelt. Emellett az uniós strukturális alapok befagyasztásán keresztül a késedelem Magyarországnak igen jelentős napi presztízs- és gazdasági veszteséget okoz.

A Natura 2000 hálózat javasolt Különleges Madárvédelmi Területeinek listáját - az Európai Bizottság idevágó jogszabályait, iránymutatását, valamint esetjog gyűjteményét figyelembe véve - az MME a Természetvédelmi Hivatallal együttműködve 2002-ben már összeállította. Az érvényben lévő EU szabályozás alapján a Natura 2000 hálózat szakmailag indokolt teljes területe minimálisan az ország 20%-át teszi ki. A nem megfelelő kijelölés Magyarország nem csak természeti, de kulturális, turisztikai, genetikai és mezőgazdasági potenciálját is veszélyezteti. Ugyanakkor kiemelkedő természeti örökségünkkel fenntartható módon gazdálkodva a Natura 2000 hálózat az ország fejlődése számára új utakat nyithat meg, számos tevékenység, és beruházás valósítható meg, ha azok nem veszélyeztetik a kijelölés alapjául szolgáló értékeket.

Az MME több uniós részfinanszírozású LIFE - Nature természetvédelmi projekt kedvezményezettje, ezért lehetősége van az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságával történő közvetlen kommunikációra is. A szakmai alapozó tanulmányokat mellőző kijelölés esetén élve ezzel a lehetőségével az MME az Európai Bizottságot azonnal tájékoztatni fogja a Natura 2000 hálózat kijelölésének eredményéről, és kezdeményezni fogja az Európai Parlament, illetve az Európai Bíróság idevonatkozó eljárásait is. A nem megfelelő kijelölés már több ország esetében járt az Európai Bíróság elmarasztaló döntésével, bírság kirovásával és a kijelölés kiegészítésének kötelezettségével.

Bízunk benne, hogy a természetvédelmi szakmai szempontból megfelelő, felelős döntés meghozatalával Ön is hozzájárul a további szükségtelen európai uniós megszorítások elhárításához, és Magyarország egyedülálló természeti örökségének fennmaradásához.

Budapest, 2004. október 5.

Tisztelettel:

Horváth Zsolt
ügyvezető igazgató

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.