Odúellenőrzés Kókán 2012. április 21-én

Az MME Tápió-vidéki helyi csoportja odúellenőrzést végez Kókán az égeres mocsárerdőben, és a Felső-hegy határrészben lévő odútelepén 2012. április 21-én (szombaton).

Tápió-vidéki Helyi Csoport logójaGyülekezés: 10:00 órakor Kókán, a Pesti u. 3. előtt.


A túra hossza kb. 3 km.

Az égeres galériaerdő NATURA 2000 terület, nagy részét 20-25 cm-es víz borítja. A kihelyezett B típusú odúkban túlnyomó részt a széncinege költ, de a széleken lévő odúkat a mezei veréb is elfoglalja, a harkályok által kitágított röpnyílású odúkban pedig a seregély költ. A szárazabb részeken a mogyorós pele is lakója néhány odúnak. A védett növények közül említést érdemel a mocsári páfrány, mocsári kosbor és a ritka vidrafű.

mogyorós pele (fotó: Bajor Zoltán)
Mogyorós pele (fotó: Bajor Zoltán)


A Felső-hegyen lévő telep egy telepített fenyveserdőben található. Az odúk nagy részében széncinege költ, de néhányban a kékcinege és a csuszka is előfordul. A kisemlősök közül a mogyorós pele gyakrabban, az erdei pele csak elvétve található. Az erdei mókus vörös és sötétbarna színváltozata is megfigyelhető a fák lombkoronájában.

Ajánlott eszközök: gumicsizma, kullancsriasztó, távcső, fényképezőgép, madárhatározó.

A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött!

További információ és jelentkezés: Kertész László: 06-30-352-2038


1% az MME támogatására - www.mme.hu
MME 1% rendelkezési nyilatkozat.

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.