Odúkopácsoló nap a Börzsönyi Helyi Csoportnál

130 db "B" típusú madárodút készített 24 önkéntesünk február 2-án, egy csepergős szombat délelőtt. A 8 éves fiataloktól a 60 feletti nyugdíjasokig minden korosztály képviselte magát. A helyszínt és a gépeket a Facél Kft. asztalos műhelye biztosította.

Odúkészítés (Fotó: Orbán Zoltán)


A fűrészgépeken szakavatott asztalosok dolgoztak, akiket szorgos segítőik szolgáltak ki. Mások a CNC marógépen elkészült röpnyílásokat csiszolták szálkamentesre, hogy a madarak tolla meg ne sérüljön a használat során. Az odúk összeszögelését 6-8 tagtársunk végezte, talán ez a leglátványosabb része az építésnek. Vízbázisú színezett gombaölő szerrel impregnáltuk az odútesteket, ennél a folyamatnál leginkább a gyerekek és a hölgyek jeleskedtek. Végső stádium, a tető felszerelése volt, melyet most erősített kivitelben, vízhatlan módon oldottunk meg. Az idén kevesebb odú készült, mint tavaly, viszont a minőséget javítottuk. A tetőlapot hátul kiengedtük, vízorral is elláttuk, így a fészekbeázást nagymértékben csökkentettük. A sötét színre való festéssel az odúk kevésbé feltűnőek, jobban illeszkednek majd a természetes környezetbe. Reméljük ezt a madarak is értékelni fogják, és komoly költési eredményekkel hálálják meg önkénteseink odaadó munkáját!

Területünkön, mely a Börzsönyt, a Nyugat-Cserhátot, a Naszály-hegyet és a fóti Somlyót is magába foglalja, már 1000 fölött van a kezelt odúink száma. Ezeket mintegy 30 önkéntesünk folyamatosan ellenőrzi, karbantartja, a költési adatokat rögzíti. Odútelepeinkre gyakran szervezünk bemutató kirándulásokat óvodás és iskolás csoportoknak. Az elkészült odúkból már 30 db-ot ki is helyeztünk a Verőce környéki erdőkbe egy szép családi összefogás eredménye képpen, és még 15 db-ot a törökmezői turistaház közelében, melyek gondozását a vendégház üzemeltetői vállalták. A további odúk jórészt a már meglévő odútelepeink - ezek egy része már a 10 éves kort is megérte- elhasználódott, harkályok által tönkretett odúinak cseréjére készültek.


Odúkopácsoló nap (Videó: Varga Róbert)
Az MME Odúlakó madarak gyakorlati védelme c.
programját a   VM Zöld forrás programja támogatja.Varga Péter
MME Börzsönyi Helyi Csoport

A felső kis képen odúkészítés látható (Fotó: Orbán Zoltán)


Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.