Olasz gyűrűs batla Magyarországon

Egy Olaszországban, színes gyűrűvel jelölt batlát figyeltek meg Békés megyében.

Olasz gyűrűs batla Magyarországon (Fotó: Bede Ádám)

A madarat több alkalommal is megfigyelték május 10. és 22. között Köröstarcsa határában (Bede Ádám, Csapó Bence, Rózsa Nikolett). Ezt a példányt 2017-ben gyűrűzték fiókaként Ferrara közelében (gyűrűző: Stefano Volponi). 


Olasz gyűrűs Batla Köröstarcsa határában (Fotó: Rózsa Nikolett)


Ez a második olasz gyűrűs batla megkerülési adat a Magyar Madárgyűrűzési Adatbankban. 2014-ben a Hortobágyon figyeltek meg (Tar János) egy 2009-ben, szintén a Pó-síkságon gyűrűzött példányt. A két olaszországi batla adaton kívül hét, Spanyolországban gyűrűzött példány került meg Magyarországon a korábbi években.


Magyarországon megfigyelt külföldi gyűrűs batlák megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A hazai madárgyűrűzés kezdeti évtizedeiben viszonylag sok batlát jelöltek a Kárpát-medencében, amelyek közül számos megkerülést regisztráltak a Magyar Ornitológiai Központ munkatársai. 1951 után mindössze 23 példányt jelöltek itthon, ezek közül tízet színes gyűrűvel az utóbbi évtizedben. 


Magyar gyűrűs batlák megkerülései külföldön (1908-tól napjainkig, Madárgyűrűzési Központ)

A fokozottan védett batla ma már ritka, de rendszeres fészkelő Magyarországon, állományát 20 pár alattira becsülik. Vonuló madár, a telet Afrikában tölti. 

További információ a batláról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-plefal