Önkénteseket képeztünk

Május első hétvégéjén rendhagyó programot szerveztünk. Ezúttal nem madarász séta vagy élőhelyekezelés volt a program, hanem olyan érdeklődőknek tartottunk képzést, akik még nem, vagy csak alig ismerik az MME munkásságát. Önkéntes képzésünkön 20 résztvevő volt.

A képzés során tantermi és terepi programot is tartottunk, az Egyesület általános bemutatásán túl a résztvevők tanulhattak az önkéntesség jogi és szakmai hátteréről, az MME-ben zajló természetvédelmi, kommunikációs és adománygyűjtő programokról, a jelenleg is önkéntesek bevonásával végzett feladatokról és olyan szakmai programokról is, amelyek ugyan igényelnek egy kis előképzettséget, de némi gyakorlás után bárki tudja végezni.


 

A képzésnek a Csongrádi helyi csoportunk által működtetett, a Kiskunsági Nemzeti Park szívében elhelyezkedő Szalakóta Látogatóközpont adott otthont, így a terepi programokat is helyben meg tudtuk oldani.


Madármonitoring elméletben és gyakorlatban

Madarászás közben gyakoroltuk a távcsőhasználatot, tanultunk a látott fajokról, megismerkedtünk a MAP, MMM és Természetlesen programokkal, a mesterséges odúk és költőládák jelentőségével, a vasárnap hajnali madárgyűrűzési bemutatón a madárszedés, a gyűrűzés és a madárvonuláskutatás ismeretagyagot adtuk át.


Szerencsénk volt a gyűrűzési bemutatón, mert a hálónkba került egy kakukk is (Fotók: Tokody Béla)

Terveink szerint 2023 őszén is tartunk hasonló képzést Budapesti helyszínen.

 

Az önkéntesek képzését a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat tette lehetővé.

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.