Önkénteseket keresünk parlagi sas fészekőrzéshez (2014.04.11 - 08.01.)!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), együttműködve a Hortobágyi, a Bükki és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal, a HELICON LIFE+ projekt keretében, önkéntesek bevonásával ismét parlagi sas fészekőrző akciót hirdet néhány Különleges Madárvédelmi Területen (SPA) 2014-ben.

MME parlagi sas fészekőrzés (Fotó: Fatér Imre).

Az akció célja kettős. A legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett, és hazánkban fokozottan védett parlagi sas költőállományának (mely egyben az európai uniós állomány kétharmada) megóvása a fészkelési időszakban jelentkező emberi zavarástól, esetleges bűncselekményektől (mérgezés, lelövés, fészekrablás). Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. Emellett a folyamatos távcsöves, teleszkópos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok szaporodási viselkedésével kapcsolatban.

 

A fészekőrzésről
Az önkéntesek a fészekőrzést mintegy 1 km-es távolságból végzik, hogy jelenlétükkel ne zavarják a sasok életét, de értékelhető információkat tudjanak gyűjteni a viselkedésükről. A megfigyeléshez teleszkópot, távcsövet biztosítunk, de saját eszközt is lehet hozni.

MME parlagi sas fészekőrzés (Fotó: Fatér Imre).
Parlagi sas fészekőrzés (Fotó: Fatér Imre).

 

Létszám
Az önkéntesek heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, de előnyt élveznek az ennél hosszabb időszakot, azaz több turnust (lásd később) vállaló jelentkezők. Az őrzést minimum 2, maximum 3–4 fő látja el egy-egy helyszínen. Ettől eltérő létszám lehet a Jászságban, ha két fészek őrzése zajlik párhuzamosan. Érdemes baráti társaságot összeszervezni, de az sem baj, ha valaki egyedül érkezik, mert az őrzés ideje alatt bőven van idő összebarátkozni a társunkkal, társainkkal.


Szállítás
A programban részvevők számára utazási költségtérítést sajnos nem tudunk biztosítani, de ezt némi ajándékkal próbáljuk pótolni. Az önkéntesek szállítását a találkozási ponttól (vasútállomás, buszpályaudvar) a fészekőrzés helyszínére, majd a turnus letelte, a váltás megérkezése után ide vissza a program munkatársai végzik. A gépkocsival érkezőkkel külön találkozási pontot egyeztetünk.


Dokumentumok
Az őrzőkkel önkéntes szerződést kötünk, ami részletesen kitér az elvégzendő feladatokra; a házirendre; a technikai eszközök, sátor és más berendezések használatára; az adatszolgáltatásra, a titoktartásra és a saját felelősség kérdésére. Tanulók részére igazolást biztosítunk, ha oktatási intézményük a fészekőrzésben eltöltött időt elfogadja szakmai gyakorlatnak, vagy ha ez más okból szükséges.


Elhelyezés, étkezés
Az alaptábor nomád jellegű, amihez sátrat, szivacsot; kerékpárt; gáztűzhelyet, edényeket, tányérokat, evőeszközöket biztosítunk. Tisztálkodáshoz marmonkanna, tábori zuhany rendelkezésre áll, továbbá tábori WC is van. Hálózsákot mindenkinek magának kell hoznia. Saját sátor használatára is van lehetőség.

Étkezési alapellátást biztosítunk, de extra dolgokat érdemes magatokkal hozni. Ahol megoldható ételfutáros meleg ételt biztosítunk heti öt alkalommal. Szükség esetén a közeli faluban, városban utánpótlás beszerezhető, erre szolgál a kerékpár, de mi is tudunk alkalmanként segíteni.


Napi munkarend
Az őrzést hajnaltól estig kell végezni, két órás váltásokban, vagy ettől eltérően, de közös akarat mellett. Legalább egy fő mindig ügyeletben van, a többi pihenhet, tanulhat vagy elmehet kerékpárral bevásárolni stb.

 

Őrzési helyszínek és kapcsolódó találkozási pontok

 • Jászsági SPA (HUHN10005) – Jászberény
 • Hevesi-sík SPA (HUBN10004) – Füzesabony vagy Kál
 • Dévaványai-sík SPA (HUKM10003) – Kisújszállás vagy Gyomaendrőd
 • Közép-Tisza SPA (HUHN10004) – Szolnok vagy Törökszentmiklós

A felsorolási sorrend egyben a helyszínek feltöltési sorrendjét is jelzi. Az őrzés folyamatosságának fenntartása érdekében az esetleges átcsoportosításokról természetesen egyeztetünk az önkéntesekkel.

 

Fészekőrzési turnusok, időpontok

 1. 04.11–18.
 2. 04.18–25.
 3. 04.25–05.02.
 4. 05.02–09.
 5. 05.09–16.
 6. 05.16–23.
 7. 05.23–30.
 8. 05.30–06.06.
 9. 06.06–13.
 10. 06.13–20.
 11. 06.20–27.
 12. 06.27–07.04.
 13. 07.04–11.
 14. 07.11–18.
 15. 07.18–25.
 16. 07.25–08.01.

 

Jelentkezés
Jelentkezni e-mailben, a fater.imre@mme.hu címen: a kiválasztott madárvédelmi terület, a turnus(ok), az elérhetőségek (név, e-mail, telefon) megadásával lehet.

A terület kiválasztásánál kérjük, hogy a feltöltési sorrendet is vegyétek figyelembe, de természetesen a lakóhely közelsége is egy szempont.

A jelentkezésről visszaigazolást küldünk, és a turnus előtt telefonon egyeztetünk.

 

További információ
Fatér Imre: fater.imre@mme.hu, tel.: 30/445-6856

 


Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
EurópaiUnió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu

 

Fatér Imre
parlagisas-védelmi
asszisztens

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.