Önkénteseket keresünk az Európai Unió legnagyobb hazai természetvédelmi programjához!

A LIFE Túzokvédelmi Programba a Biharban, a Hevesi-síkon és a Borsodi Mezőségben az alábbi munkákba kapcsolódhatsz be:

  • Lucerna és gyepek kaszálásakor a kaszálási károk dokumentálása
  • Túzokfészkek őrzése
  • Túzokfészkek távcsöves felderítése
  • Túzokcsibét vezető tojó felkutatása
  • Elektromos légvezetékek ellenőrzése
  • A túzokra veszélyes ragadozók felmérése (kotorékok keresése, dolmányos varjú-, és szarkafészkek felmérése)

Az akciókról részletesebben:

A gépi kaszálás veszélyes üzem a földön fészkelő madarak, mezei nyulak, és őzgidák számára. A magas növényzetben meglapuló állatokat a nagy sebességgel közlekedő modern kaszálógépek gyakran megsebzik, vagy elpusztítják. A tényleges károk egységes módszerrel történő dokumentálását (adatbázis, fotó) kell elvégezni.

Mezőgazdasági munkák, vagy távcsöves felderítés közben számos fészek kerül elő. Azokat a fészkeket kell őrizni, melyeknél a feltárás után a tojó visszatért kotlani.

Nyári időszakban a növendék túzokok még megkülönböztethető anyjuktól. Felkutatásuk rejtett, óvatos életmódjuk miatt nagy időráfordítást igényel. Célunk, hogy kellő információval rendelkezzünk egy-egy populáció szaporodási képességéről.

A túzokok rövid távú repülési magassága gyakran megegyezik a szabad légvezetékek (közép- és nagyfeszültségű) magasságával. Az ütközés különösen ködös időben vagy stresszes állapotban gyakran okoz sebzést, vagy pusztulást. Egy-egy veszélyes szakasz gyakori bejárásával adatokat lehet gyűjteni a kár mértékére.

Különösen a tojásokban és a csibékben gyakran kárt tesznek a ragadozók. Hathatós és engedélyezett módszerrel történő gyérítésükhöz elengedhetetlen a róka-, és borz kotorékok, valamint a varjúfélék fészkeinek ismerete. Ezek felderítésével segíthetjük a vadőrök munkáját.

Az akciók időbeli ütemezését az alábbi táblázat mutatja.

Akció megnevezése

Bihar

Heves-sík, Borsodi Mezőség

Igen/
nem

időpont

igen/
nem

időpont

Kaszálási károk dokumentálása

ü

Június

ü

Május
Június

Túzok fészekőrzés

ü

Június 3-tól
Június 30-ig

ü

Május 6-tól
Június 30-ig

Fészkek távcsöves felderítése

ü

Április 28-tól
Május 12-ig

ü

Április 22-tól
Május 13-ig

Csibét vezető tojó megfigyelése

ü

Augusztus

ü

Július
Augusztus

Elektromos légvezetékek ellenőrzése

ü

Egész évben

ü

Egész évben

Predátor monitoring
- Kotorék felmérés

- Szárnyas kártevő

û

ü

Április

ü

ü

Január-Árilis

Április-Május

A Túzokvédelmi Programhoz önkéntes alapon, saját költségen lehet csatlakozni. A Magyar Madártani Egyesület területi túzokvédelmi munkatársai a közeli településekről a helyszínre történő ki- és visszaszállítást biztosítják. Önkéntes segítőinknek saját sátrat hozniuk kell, zord időjárás esetén azonban korlátozott számban az MME Túzokvédelmi Központjában tudunk szállást biztosítani.

Jelentkezés és további információ:
Bihari területeken Motkó Béla
Tel.: 06-20-3256319,
E-mail: motis@csucsnet.hu

Hevesi-sík, Borsodi Mezőség területén Fatér Imre
Tel.: 06-30-4456856,
E-mail: fater.imre@axelero.hu

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.