Országos hörcsögfelmérés indul

Az ELTE Állatrendszertani és Ökológiai tanszéke által koordinálva, országos hörcsögfelmérés indul. A felmérést, mint kiemelkedően fontos, aktuális természetvédelmi kérdést, az MME Emlősvédelmi Szakosztálya is támogatja.

Mezei hörcsög (Forrás: Wikipédia)


A felmérésből származó adatok nagymértékben segítik a „A kerecsensólyom és a parlagi sas táplálékbázisának megőrzése a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt céljainak megvalósulását is.

A hörcsög a legtöbb nyugat-európai országból kipusztult, ahol pedig még felelhetőek túlélő állományai, azok végveszélyben vannak. Ezen országok közül többen, a hörcsög fogságban szaporítására és visszatelepítésére költenek el tetemes összegeket. Közép-és Kelet-Európában is mindenhol csökken az állomány mérete. Az Európai Unió területén Magyarországot tartják annak a tagállamnak, ahol a hörcsög törzsállománya megtalálható. Ugyanakkor a hörcsög aktuális elterjedési területe nem ismert hazánkban, de több adat is arra utal, hogy folyamatosan zsugorodik. Populációinak méretéről még becslés sincsen. A hörcsög aránya a ragadozó madarak táplálékában az utóbbi évtizedben jelentősen csökkent, de mint táplálékállat, még mindig fontos tényező. Utóbbi 2-3 évben az ország bizonyos területein megfigyelhető urbanizációja (ami részben magyarázza, miért is csökken aránya a ragadozók táplálékában). Számos belterületen (dél-hevesi, dél-borsodi falvak, kisvárosok) növekedett a gyakorisága, miközben korábbi élőhelyeiről (pl. külterületi lucernások) eltűnt. Ezekben a falvakban tömegesen irtják a hörcsögöt.

 

Az országos felmérés célja

  • Potenciális célcsoportban (falugazdászok, helyi gazdálkodók, önkormányzati dolgozók, hivatásos vadászok, madarászok, természetvédelmi szakemberek) egy rövid kérdőív révén egy gyors felmérés készítése, ami átfogó képet adhat az aktuális „országos hörcsöghelyzetről”.
  • Egy denzitást is ábrázoló országos elterjedési térkép összeállítása, valamint a belterületi konfliktuspontok feltérképezése.
  • Urbanizáció mértékének megállapítása.
  • Országos állománybecslés.
  • Hosszú távon a populációméret-ingadozási trendek pontosabb kimutatása.
  • Országos monitorozó rendszer kidolgozása, monitorozásra alkalmas területek kijelölése.


Kérjük, támogassa az országos felmérés céljainak megvalósulását azzal, hogy lehetőségeihez mérten minél több településen kitölteti a kérdőívet.


A kérdőív letölthető ide kattintva >>

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.