Őszi füzértekercs

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a boltokban árusított, különböző színekben pompázó nemesített orchideák. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy e növények rokonai nálunk is megtalálhatók a természetben.

Őszi füzértekercs (Fotó: Babai Dániel)

Az őszi füzértekercs a hazánkban élő több mint 70 orchideafaj egyike. Legeltetett vagy kaszált, száraz termőhelyeken, helyenként bokrok árnyékában már nyár végén megjelennek első virágos példányai, de időjárástól függően a virágzás szeptember végéig, októberig is elhúzódhat. Ezután az elvirágzott egyedek jelentős része lappang egy vagy több évig, ilyenkor tőlevelet sem hajt.

Érdekesség, hogy amennyiben virágzó példánnyal találkozunk, biztosak lehetünk abban, hogy egy legalább tízéves növényt látunk. A csírázás kezdete után ugyanis az őszi füzértekercs sok más orchideához hasonlóan úgy jut tápanyaghoz, hogy gombákkal él együtt. Nyolc év telik el, amíg megjelenik első gyökere, majd még három év, mire levelet is hoz. Kapcsolata a gombákkal ezután is megmarad.

Az őszi füzértekercs hazánkban védett, veszélyezteti a legeltetés vagy a kaszálás megszűnése, ezzel az élőhely becserjésedése, beerdősülése.

 

 

Írta: Benedek Veronika

Tevékenység: