Otthonra találtak az elárvult dejtári gólyák

2015. június 19-én az MME munkatársainak, önkénteseinek és a Budapest Voices tagjainak segítségével  „pótszülőkhöz” kerültek a Dejtáron elárvult gólyafiókák.

Jó a kilátás az új otthonukból (Fotó: MME archívum)


A fiókák története 2015. május 21-én kezdődött, amikor a Nógrád megyei Dejtáron egy bekamerázott gólyafészekhez hosszú időn át nem érkezett meg a hím madár. A webkamerák adását rendszeresen figyelemmel kísérők tudták, hogy valami baj van, és többen is értesítették az egyesületet, tegyenek valamit a tojó és a tojások érdekében. Az MME és a Bükki Nemzeti Park szakemberei még aznap a helyszínre siettek és meg is találták a sérült hímet, egy közeli kertben. Befogását követően azonnal állatorvosi segítségre szorult, mert hatalmas seb éktelenkedett a mellkasán. A seb kitisztítása után a madár a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került további ellátásra.

Jó kezekben a sérült szülő, az állatkerben szakszerű ellátást kapott (Fotó:Papp Ferenc)

A hím biztonságba helyezésével egy időben azon dolgoztunk, hogy darus kocsit szerezve a tojásokat kimentsük a fészekből, a tojó ugyanis egyedül képtelen felnevelni a fiókákat. A tojások a Börzsöny Alapítvány keltetőjébe kerültek, ahol kiderült, hogy mind a négy tojásban egészséges az embrió. A nagy riadalom és sok aggódás után 2015. május 27-én a negyedik tojásból is egészséges fióka bújt elő, ezzel a dejtári gólyamentés újabb szakasza zárult le.

Mind a négy tojásból egészséges fióka kelt ki (Fotó:MME archivum)

 

Időközben a Fővárosi Állat- és Növénykertből is folyamatosan érkeztek a jó hírek. Az öreg madár jobban lett, elkezdett önállóan enni. Ez jelentős előre lépés volt egy olyan egyednél, amely annyira ki volt száradva a nagy vérveszteségtől, hogy infúzióra szorult. Az már bizonyosnak látszik, hogy ha a hím teljesen fel is gyógyul, az idén nem lesz képes fajtársaival elvonulni, hiszen mellizmaiban olyan sérülés keletkezett, amely akadályozza a repülésben és amelynek regenerálódása hosszú időt vesz igénybe.

A gondos nevelésnek hála (fakanállal való kelepelés, napoztatás talicskával, vegyes étrend összeállítása) a fiókák is szépen gyarapodtak, és 4 hetes korukra adoptálhatóvá váltak. Az MME szakembereinek még nincs sok tapasztalata a fajon belüli adoptálás terén, de egy tavalyi eset – amikor Picurt és testvéreit sikeresen „örökbefogadták” idegen gólya szülők - bizakodásra adott okot.

Már elég nagyok ahhoz, hogy pótszülőkhöz kerüljenek (Fotó: MME archívum)

A Nógrád megyei Gólya Road Show alkalmával 2015. június 18-án két fiókát sikerült pótszülők fészkébe helyezni Szécsényben és Endrefalván, egy nappal később pedig a másik két fióka is otthonra talált Mohorán és Ipolyvecén. Olyan fészkeket kellett keresni, ahol maximum három fióka van és ahol a leendő mostohatestvérek fejlettségi szintje nagyjából megegyezik az adoptálandó fiókáéval.

A gólyamentésben az egyesület munkáját segítették a Budapest Voices tagjai, akik a 2015. június 12-ei koncertjükön a saját maguk készített termékek értékesítéséből befolyt összeget felajánlották az MME-nek. Az adomány fedezte az emelőkosaras jármű bérleti költségét, amivel a fiókákat a fészkekbe juttattuk. A kórus tagjai nem csak pénzadománnyal, hanem személyes jelenlétükkel is aktívan részt vettek a fiókamentésben, hiszen Gulyás Erika és Éry Dóri helyezte be a fiókát (Pehelyke, Csőrike) a pótszülők fészkébe.

Gyűlik az adomány a Budapest Voices bolhapiacán (Fotó: Budapest Voices)

Az együttes tagjai is aktívan részt vettek az akcióban (Fotó: Bodnár Katalin)

 

A sikertörténetek ellenére ne felejtsük el, hogy a természetvédők nem minden esetben tudnak és nem is céljuk beavatkozni a vadon élő állatok életébe. 
Minden évben számos madár fészekalja pusztult el a természetben különféle okok miatt, melynek nagy része természetes eredetű. Így van ez a fehér gólyák esetében is. Idén is sok fészekből történt tojáskidobás, fiókakidobás, vagy tűnt el az egyik-másik öreg madár a fészekből. 
A gólyák jórészt településeken belül fészkelnek, néhány fészek bekamerázásra került, így a lakosság figyelemmel kísérhetik életüket. Ez sokakban mély érzelmeket kelt és annyira beleélik magukat az eseményekbe, hogy a megfigyelt állatok szinte családtaggá válnak. Ilyen érzelmi töltettel nehéz reálisan látni a helyzetet, mit kell, mit lehet, és mikor kell ténylegesen beavatkozni a gólyák védelme érdekében.

A webkamera nem egy madárvédelmi berendezés, csupán egy megfigyelési eszköz, tehát nem az a célja, hogy mindenáron a sikeres költést biztosítsa. A közvetített kép – pl.: verekedés, kidobott tojás, kidobott fióka - még nem ok a beavatkozásra, ez a természet rendje és azt a célt szolgálja, hogy megfelelő minőségű szülőktől megfelelő utódok jöjjenek csak világra.

Ennek ellenére amennyiben az anyagi és emberi erőforrások lehetővé teszik, a szakemberek próbálnak segíteni a bajba jutott madarakon. Ez a dejtári akció is sikeresen zárult, most már a természeten és a pótszülőkön múlik a gólyafiókák további sorsa. 

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.