Pár nappal a Sokadalom kezdete előtt már több mint 30 000 madár éjszakázik Tatán!

Megérkeztek a csonttollúk első csoportjai is, míg a keresztcsőrűek továbbra is nagy csapatokkal vannak jelen a tó környékén.

 

A legfrissebb megfigyelések szerint 18 800 lúd éjszakázott a Tatai Öreg-tavon, míg a Ferencmajorban 3600. A sirályok száma is megugrott, 9 000 példány felett járunk, közöttük százas nagyságrendben viharsirályok. Összesen 6 vörösnyakú lúd van és 1 kis lilik, ezek védett fajok, igazi ritkaságok.

Döbbenettel fogadtuk a hírt, mely szerint eddig ismeretlen tettesek petárdáztak a tavon kedd este, szerda reggelre 2200-ra (!) esett vissza a ludak száma... A madarak csak szombat estével merészkedtek vissza nagyobb számban a tóra, akkor már 16 000 példányt számláltak terepi kollégáink. Rendezvényünkön fokozottan figyelünk a madarak biztonságára, a tó medrébe nem szabad bemenni, mert zavarjuk a pihenő madarakat - elijeszthetjük őket, s balesetek is előfordulhatnak.
 

 Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.
 

Kapcsolódó hírek

Közönséges késeidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Viszonylag nagytermetű denevérfaj, egy kifejlett állat súlya akár 25 gramm is lehet. Elterjedési területe a mérsékelt égövi Európa, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, ahol több alfaját is leírták már.

Torzonborz madár párosító játék

Köszönjük Szert-Szabó Dorottyának, és kedves márkájának, a Torzonborznak, hogy csatlakozik a Gondoskodó Termék programunkhoz!

Tojó fehérhátú fakopáncs

A fehérhátú fakopáncs minden tekintetben a legérdekesebb harkály fajunk. A Harkályvédelmi Szakosztály a faj országos felmérést tűzte ki célul a 2021-22-es években. Az alábbiakban a 2021-es felmérés eredményeit mutatjuk be.