Partimadár workshop a Grassland projekt keretében

2022. október 15-16-án - a Grassland Life IP projekt (LIFE17 IPE/HU/000018) keretében - Sándorfalván került sor arra a fészkelő partmadarainkat fókuszba helyező workshopra, amely az MME szervezésében lett megtartva. AZ MME egyik kiemelkedő szerepe a LIFE projektben, hogy három, kiemelkedően fontos, veszélyeztetett partimadarunk fajmegőrzési tervét elkészítse.

Piroslábú cankó a kisteleki Müller-széken (Fotó: Tokody Béla)

Fajmegőrzési terv olyan – hazai vagy nemzetközi értékelés alapján – veszélyeztetett fajokra készül, amelyek megőrzése, természetvédelmi helyzetük javítása összehangolt, tervszerűen végrehajtott intézkedések megvalósítását igényli. A nagy goda, piroslábú cankó és a bíbic európai állománya fokozatosan és drasztikusan csökken, amely csökkenést az utóbbi évek állandósulni látszó aszálya fokozza.

Annak érdekében, hogy a legfontosabb veszélyeztető tényezők és az intézkedési javaslatok a legalaposabban össze legyenek gyűjtve, a tudásanyag összeállításának egy szakmai jellegű találkozó keretei lettek meghatározva, ahol a madárfajok, illetve fajcsoportok szakértői moderátorok segítségével vezették át a releváns kérdéseken a résztvevőket.

A workshopon az MME és a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület alkalmazottai és önkéntesei mellett részt vettek az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztályának szakemberei és három nemzeti park igazgatóságának munkatársai is.


A workshopot Halmos Gergő, az MME igazgatója nyitotta meg (Fotó:Tokody Béla)

A workshop során a szakemberek csoportmunkában elemezték a három fajra vonatkozó fenyegetettségeket és azokat priorizálva megállapították azon cselekvési programpontokat, amelyek a fajmegőrzési terv alapjait képezik majd.


Csoportmunka (Fotó: Tokody Béla)

A résztvevők a workshop második napján kiértékelték a három fajra jellemző közös és eltérő hatásokat és meghatározták a három faj egységes szerkezetbe foglalandó fajmegőrzési terv kereteit.


Minden veszélyeztető tényezőt alaposan elemeztek a résztvevők (Fotó: Tokody Béla)

Az összegyűlt tudásanyag alapjait képezi a fajmegőrzési tervnek, amelynek elkészítése az MME projekt alkalmazottainak a feladata. A három fajra vonatkozó összevont terv megírása és részletes megvitatása utáni elfogadása előreláthatóan 2023 nyarán fog bekövetkezni.

Tokody Béla

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.