Petíció az olasz vadászati törvények módosítása ellen

A LIPU (a BirdLife olaszországi partnerszervezete) 100 000 aláírás összegyűjtését tűzte ki célul az olasz vadászati törvények gyengítésére irányuló törekvések ellen.

Az olasz kormány 15 javaslatot tett a vadászati idények meghosszabbításától, bizonyos bűncselekmények - mint pl. a ragadozó madarak lelövése - törvényessé tételéig. Ezek a változtatások ellentétesek az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvével, az irányelv életbe lépésének 25. évfordulóján!

1998-ban a BirdLife francia tagszervezete az LPO 2.2 millió aláírást gyűjtött Európa szerte a hosszú francia vadászati idény ellen. 2002 júliusában a francia kormány új törvényt hozott, ami a vadászati idényeket úgy határozza meg, hogy azok ne fedjenek át lényegesen egyik faj tavaszi vonulási, illetve költési időszakával sem.

A LIPU petícióját a vadászati idény kezdetén szeptemberben eljuttatja Silvio Berlusconi miniszterelnökhöz, Alemanno agrárminiszterhez és Ciampi államfőhöz.

Hazánk és egész Európa madarainak jelentős része vonul át ill. telel Olaszországban. Fontos, hogy Olaszországban a vadászati nyomás ne növekedjen, hanem csökkenjen!

Egy aláírással Ön is segíthet!

További információ:
Halmos Gergő
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
természetvédelmi igazgató
T: 20/331-3545

További információ:
Itt írható alá a petíció

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.