Petíció az olasz vadászati törvények módosítása ellen

A LIPU (a BirdLife olaszországi partnerszervezete) 100 000 aláírás összegyűjtését tűzte ki célul az olasz vadászati törvények gyengítésére irányuló törekvések ellen.

Az olasz kormány 15 javaslatot tett a vadászati idények meghosszabbításától, bizonyos bűncselekmények - mint pl. a ragadozó madarak lelövése - törvényessé tételéig. Ezek a változtatások ellentétesek az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvével, az irányelv életbe lépésének 25. évfordulóján!

1998-ban a BirdLife francia tagszervezete az LPO 2.2 millió aláírást gyűjtött Európa szerte a hosszú francia vadászati idény ellen. 2002 júliusában a francia kormány új törvényt hozott, ami a vadászati idényeket úgy határozza meg, hogy azok ne fedjenek át lényegesen egyik faj tavaszi vonulási, illetve költési időszakával sem.

A LIPU petícióját a vadászati idény kezdetén szeptemberben eljuttatja Silvio Berlusconi miniszterelnökhöz, Alemanno agrárminiszterhez és Ciampi államfőhöz.

Hazánk és egész Európa madarainak jelentős része vonul át ill. telel Olaszországban. Fontos, hogy Olaszországban a vadászati nyomás ne növekedjen, hanem csökkenjen!

Egy aláírással Ön is segíthet!

További információ:
Halmos Gergő
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
természetvédelmi igazgató
T: 20/331-3545

További információ:
Itt írható alá a petíció

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.