Petíció az olasz vadászati törvények módosítása ellen

A LIPU (a BirdLife olaszországi partnerszervezete) 100 000 aláírás összegyűjtését tűzte ki célul az olasz vadászati törvények gyengítésére irányuló törekvések ellen.

Az olasz kormány 15 javaslatot tett a vadászati idények meghosszabbításától, bizonyos bűncselekmények - mint pl. a ragadozó madarak lelövése - törvényessé tételéig. Ezek a változtatások ellentétesek az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvével, az irányelv életbe lépésének 25. évfordulóján!

1998-ban a BirdLife francia tagszervezete az LPO 2.2 millió aláírást gyűjtött Európa szerte a hosszú francia vadászati idény ellen. 2002 júliusában a francia kormány új törvényt hozott, ami a vadászati idényeket úgy határozza meg, hogy azok ne fedjenek át lényegesen egyik faj tavaszi vonulási, illetve költési időszakával sem.

A LIPU petícióját a vadászati idény kezdetén szeptemberben eljuttatja Silvio Berlusconi miniszterelnökhöz, Alemanno agrárminiszterhez és Ciampi államfőhöz.

Hazánk és egész Európa madarainak jelentős része vonul át ill. telel Olaszországban. Fontos, hogy Olaszországban a vadászati nyomás ne növekedjen, hanem csökkenjen!

Egy aláírással Ön is segíthet!

További információ:
Halmos Gergő
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
természetvédelmi igazgató
T: 20/331-3545

További információ:
Itt írható alá a petíció

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...