Pillangók

Gyakran hívjuk a lepkéket pillangónak, de valójában nem minden lepke pillangó! Viszont minden pillangó lepke. Hazánkban összesen négy pillangófaj él. A kora tavaszi keltikéket a természetjárók - vagy e rovat olvasói - biztosan ismerik. Hozzájuk kötődik az első fajunk. 

Április közepétől kezdenek repülni a hazai pillangók (Fotó: Morvai Szilárd)

A kis apollólepke (Parnassius mnemosyne) pete alakban telel át. A peték tavasszal kikelnek, majd miután a hernyók a megfelelő fejlettség eléréséhez eleget lakmároznak a keltikékből, bebábozódnak. A kifejlett pillangók tavasz második felében kezdenek repülni, majd az elszáradó keltikéken - vagy azok közelében - rakják le petéiket.


Kis apollólepke (Fotó: Bajor Zoltán)

Húsvét táján kezd repülni a báb alakban áttelelő farkasalmalepke (Zerynthia polyxena). Nem árulunk el vele nagy titkot, ha megírjuk, hogy tápnövényei a farkasalmafélék.


Farkasalmalepke (Fotó: Morvai Szilárd)

Talán a legismertebb pillanónk a fecskefarkú lepke (Papilio machaon). Nálunk évente két nemzedéke is van. Az elsőt a rendszerint bábként áttelelő egyedek alkotják, kifejlett pillangói április-májusban repülnek és nagyjából egy hónapot élnek. Petéiket ernyősvirágzatúakra (pl. sárgarépa) rakják, így zöldségeskertek környékén gyakran láthatók. Második nemzedékük nyár végén repül. 


Fecskefarkú lepke (Fotó: Morvai Szilárd)

A fecskefarkú lepkéhez első pillantásra hasonló faj a kardoslepke (Iphiclides podalirius), azonban szárnyának az előbbiétől eltérő mintázatáról könnyen megismerhetjük. Tápnövényei rózsafélék (pl. galagonya, kökény), évente szintén két nemzedéke van.


Kardoslepke (Fotó: Morvai Szilárd)

Ne felejtsük el, hogy ezek a gyönyörű pillangók is hernyóként fejlődnek életük egy szakaszában, a növényvédő szerek használata súlyos kárt tehet állományaikban!

 

 

Írta: Benedek Veronika

Tevékenység: