Pompás Teleki-virág (Telekia speciosa)

Ez a különleges, védett növény hazánkban csak kivételes helyeken fordul elő. 1816-ban írta le az Erdély flórájában igen jártas J. Ch. Baumgartner. Nevét Teleki Sámuel erdélyi grófról kapta, aki többek között botanikai kutatásokat is támogatott.

Teleki-virág (Fotó: Demeter Károly)

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Nemzetségének egyetlen szélesebb elterjedésű tagja. Rajta kívül csak egy faj, az egyfészkű Teleki-virág (Telekia speciosissima) tartozik ide, mely mindössze egyetlen, kis kiterjedésű lelőhelyen, egy olaszországi tó vidékén él.

Általában 80-120 cm magas, de akár másfél méterre is megnőhet. Bokrosodó lágyszárú évelő. Fogazott szélű levelei szórt állásúak, tagolatlanok. Alsó levelei 30-40 cm hosszúra nőnek, hosszú nyelesek, széles-szívesek, a felső levelek kisebbek, ülőek, széles-tojásdadok. A levelek fonáka molyhos. Június-augusztusban találkozhatunk virágzó egyedeivel, egyetlen egyed virágzási ideje 3-4 hétig is elhúzódhat. Élénksárga, illatos fészkes virágzata 5-8 cm átmérőjű. Termése bóbitás kaszat, melyet a szél messzire szállít. Gyöktörzsével vegetatív úton is szaporodik, kisebb telepet képez.

Élőhely szempontjából a nedves, egyenletesen hűvös hegyvidéki klímát, időszakosan vizes helyeket és a humuszban gazdag talajokat kedveli. Patakparti magaskórós társulásokban, hegyvidéki ligeterdőkben található meg. Hazánkban csak a Bükk hegységben, valamint a Bereg-Szatmári síkon található meg természetes élőfordulása. Telepített állományai a Zempléni- és a Soproni-hegységben, illetve Zalacsány környékén ismertek, ahova bevallottan túlbuzgó botanikusok és erdészek telepítették. Erdélyben igen gyakori növény, tájképi jellegzetessége az árnyas, nedves erdőszegélyeknek, magaskórosoknak. A Kárpátokon kívül a Balkán hegyvidéki területein találkozhatunk vele. Európa nyugati felén nem fordul elő, a keleti részén csak a Kaukázusban és szórványosan Kis-Ázsiában honos.

Időnként kertekbe is ültetik dísznövényként, néhány hazai kertészetben mi is beszerezhetjük a palántákat, ha szeretnénk ennek a káprázatos szépségű növénynek kertészeti változatában otthon is gyönyörködni.

Több kutatási vizsgálat is jelentős hatóanyag-tartalmat mutatott ki a Teleki-virágban, így elképzelhető, hogy a jövőben komolyabb gyógyászati jelentőséget kaphat.

A Füvészkertben az üde lomberdő növényvilágát bemutató sziklakertben már javában virágzik a pompás Teleki-virág.

Védett, természetvédelmi értéke: 10.000 Ft.

 

Ajánlott irodalom:

Csapody István (1982): Védett növényeink. Gondolat Könyvkiadó, Budapest. pp 346.
Farkas Sándor (szerk.) (1999): Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó. Budapest. pp 416.

 

 

 Szentpéteri Enikő, Papp László
(ELTE Füvészkert)