Rajzpályázatot hirdetett a BirdLife International az 5. "Tavaszi madárleshez" kapcsolódva

Rajzpályázatot hirdetett a BirdLife International az idei "Spring Alive" (Tavaszi madárles) című akciójukhoz kapcsolódva. A pályázaton olyan 16 éven aluli gyerekek vehetnek részt, akik az idén már regisztráltak madárészlelés a Spring Alive honlapján.

Spring Alive logó


A rajzoknak a tavaszról kell szólniuk, a gyerekek "szemüvegén" keresztül.

A pályamunkákat név, cím és telefonos elérhetőség feltüntetésével június 21-ig várjuk a berenyi.zsombor@mme.hu címre. A nyertesek értékes Swarovski távcsövet és Canon fényképezőgépeket kapnak.


5 madárfajt lehet megfigyelni a Tavaszi madárlesen (fotó: Spring Alive)


A BirdLife International 5. alkalommal rendezi meg idén a 16 évnél fiatalabb gyerekeknek szóló Tavaszi madárles (Spring Alive) elnevezésű programját. A több mint 30 tagországban - köztük Magyarországon - futó természetvédelmi akcióban a fehér gólya, a füsti fecske, a sarlósfecske és a kakukk mellett az idén első alkalommal a gyurgyalag is a megfigyelhető fajok között szerepel.

A résztvevőknek nem kell mást tenniük, mint megfigyeléseiket regisztrálni a Spring Alive honlapján, illetve nyomon követniük a madarak érkezését a weblap térképein.

A programmal szeretnénk felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, mely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását. Akik figyelemmel kísérik a beérkezett információkat, s maguk is "meglesik" a madarakat, képet kaphatnak arról, hogy milyen változások történnek évről évre. A madarak első megfigyeléseit regisztráló valamint a legtöbb adatot feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándék karkötőket és kitűzőket kapnak a programszervezőtől!

A résztvevők 2010-ben 103.582 megfigyelést regisztráltak a honlapon Európa-szerte.
Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.