A rákosivipera-védelmi program ismét a legjobbak között!

Ismét Európa legsikeresebb természetvédelmi programja közé választották a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásával létrehozott Rákosi vipera LIFE programot. 

Rákosi vipera (Fotó: Orbán Zoltán)


A LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz, amelyet 1992-ben hoztak létre. A létrehozás óta Magyarországon összesen 54 projektet finanszírozott, ezek közül 18 környezetfejlesztéssel, 34 pedig természetmegőrzéssel volt kapcsolatos. Ezek a projektek együttesen 106 millió Euró befektetést képviselnek, melyből 64 millió Eurót az Európai Unió biztosított. A LIFE programokon belül három témakört felölelő programra lehet minden évben pályázni: Természet és biodiverzitás, Környezetpolitika és szabályozás, valamint Információ és kommunikáció.

Szinte már hagyomány, hogy a lezárult projektek közül a legsikeresebbeket szakmai elismerésben részesítik, ez idén sem lesz másképp.

A 2014-ben lezárult leginspirálóbb LIFE projekteket 2015 júniusában az EU Green Week rendezvénysorozat keretében egy rangos eseményen is bemutatják, ahol a díjazottaknak lehetőségük lesz természetvédelmi programjuk ismertetésére.

A három kategóriában idén összesen 42 projekt került be a legjobbak közé melyeket a „Best LIFE Nature project” (A legjobb LIFE Természetvédelmi projekt) díjjal jutalmazzák. Ezek közül 13 különösen kiemelkedő eredménnyel zárult, így azok kiérdemelték a Best of the Best (Legjobb a Legjobbak között) elismerést. Az 5 legjobb természetvédelmi program közé bekerült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által koordinált „ A Rákosi vipera védelme a Kárpát-medencében” című projekt is. A projektben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI), a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága (FHNPI), a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK), a Természetfilm.hu (T.HU), valamint az osztrák Fertő-tó – Fertő-zug Nemzeti Park (NNSS), a Schönbrunni Állatkert (TSV) és a bécsi Vadökológiai Intézet (FIWI) vettek még részt.

 

A projekt elsődleges célja a faj fennmaradásának biztosítása, hiszen a rákosi vipera állományainak nagy része hazánk területén fordul elő. Sajnos ez a kistermetű mérgeskígyó az elmúlt évtizedek során szinte a szemünk láttára szorult vissza és tűnt el ismertebb előfordulási helyeiről. Jelenleg a magyar gerinces fauna elismerten legveszélyeztetettebb faja, teljes magyarországi állományát 500 példánynál is kevesebbre becsülték a szakemberek a projekt kezdetekor.

A program során a legfontosabb intézkedések között szerepelt a faj élőhelyeinek növelése gyeprekonstrukcióval, Rákosivipera-védelmi és Bemutató Központ kialakítása és működtetése, tenyészprogramban nevelt egyedek kibocsátása megfelelő élőhelyekre, és állománymonitoring és kapcsolódó kutatások A program kezdete óta 1906 kígyó jött a világra a Rákosivipera-védelmi Központban, jelenleg majdnem 600 egyed él a központ terráriumai biztosította természetközeli körülmények között. Gondos előkészítést követően a viperák kibocsátása az alkalmas élőhelyekre 2010-ben kezdődött, évente kb. 50 egyedet számláló csoportokban. Napjainkig összesen 240 vipera került ki a gyeprekonstrukciók által helyrehozott élőhelyekre.

 

A rákosivipera-védelmi Központ, élőhelyrehabilitáció, viperák szabadon engedése (Fotó: MME archívum)

 

Bár a projekt sikere egyértelmű, sőt, a legjobbak közé jutással az EU is elismeri ezt, de mi szeretnénk, ha emellett a közönségdíjat is elhozhatnánk. Kérjük, szavazzon a projektre az alábbi oldalon: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/citizens_vote2014

 

A rákosi vipera projekt a második a listán és az alábbi névre hallgat: „CONVIPURSRAK - Conservation of Hungarian meadow viper (Vipera ursinii rakosiensis) in the Carpathian-basin”

 

A projekt magyar nyelvű záró beszámolóját elolvashatja, ha ide kattint!

További információ a védelmi programról: http://www.rakosivipera.hu/

 

Ha személyesen is szeretne megismerkedni a fokozottan védett hüllőkkel, látogasson el a Rákosivipera-védelmi Központ nyílt napjára 2015.05.23-án, szombaton. Bővebb információ a nyílt napról >>itt

 

Köszönjük, hogy szavazott!

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...