Rekord számú fecske és vonuló madarak az Európai Madármegfigyelő Napokon!

Az előző évek tapasztalatait látva az idei eredmények is igazolták, hogy az orosz és spanyol madármegfigyelők a legnagyobb versenytársaink. Ebben az évben is ők érték el a legjobb eredményeket, de a hazai madárbarátok lelkesedése ismét kiemelkedő eredményeket biztosított Magyarország számára az európai országok között. Október első hétvégéjének különlegessége volt, hogy több más időben vonuló madarat lehetett megfigyelni, Fenékpusztán több mint 8000  füsti fecskét láttak!

Európa északi és keleti részén szokatlanul rossz idő volt, több program is elmaradt, így szerencsések vagyunk, hogy a Kárpát-medencében napsütés kísérte a hétvégi kirándulásokat és megfigyeléseket. 


 Folyamatosan érkeznek a vendégek a Naplás-tóhoz a fővárosi
Európai Madármegfigyelő Napok szombati rendezvény helyszínére
(Fotó: Bajor Zoltán)..Az idei madármegfigyelő napok különlegessége, hogy a hosszan elnyúló nyárnak köszönhetően több költöző madárfaj is később indult útnak, ezért még kék vércsét, szalakótát is megfigyelhettek az érdeklődők hazánkban. Fenékpusztán kiemelkedően nagy számú fecskét figyeltek meg, október 3-án 5000, míg október 4-én 3200 füsti fecske vonult át  a területen. A Hortobágyon ázsiai pettyeslilével és vándorpartfutóval találkoztak a megfigyelők.

 
 Bemutató madárgyűrűzés Cégénydányádon (Fotó:Habarics Béla) ... ... és a fővárosi Naplás-tónál.


 
Meggyűrűzött széncinege az elengedés előtti pillanatokban a
Naplás-tónál (Fotók: Bajor Zoltán). 

A meghirdetett kategóriákban Magyarország a 2. lett a megfigyelt madarak számát tekintve, a 3. a helyszínek száma, és 4. a résztvevők száma alapján. Az első helyet váltva Oroszország és Spanyolország szerezte meg.

2. helyezettek vagyunk a megfigyelt madarak számában (1. Oroszország).

3. helyezett ek vagyunk a helyszínek számában (1. Oroszország, 2. Spanyolország).

4. helyezettek vagyunk a résztvevők számában (1. Spanyolország, 2. Oroszország, 3. Svájc).

 
A legnagyobb számban megfigyelt madár fajaink a következők voltak:

1. seregély 300.000

2. daru 48.000

3. tőkés réce 43.000  


A legtöbb hazai résztvevőt Budapesten, a Naplás-tónál számlálták (600 fő). Az idő kedvezett a tóparti megfigyeléseknek, gyerekcsoportok, családok, baráti társaságok vettek részt a helyi programokon.


 A gyerekek is jól érezték magukat az Európai Madármegfigyelő Napokon.
Egy MME-s madarász kolléga éppen a teleszkóp használatát magyarázza
egy kislánynak a Naplás-tó partján (Fotó: Bajor Zoltán).

 


 
A végleges eredmények megyei eloszlása az alábbi összesített táblázatban tekinthetők meg. Az alsó két kép pedig a madarak és a résztvevők országos eloszlását szemlélteti!

 


 A megfigyelt madarak országos eloszlása
(Monitoring Központ, Nagy Károly)

A résztvevők számának országos eloszlása
(Monitoring Központ, Nagy Károly)

 

Mindenkit szeretettel várunk jövőre is!Tovább a program oldalra

 
Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.
 
 
 
 

 

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.