Rekorder lappantyú a Kolon-tavi Madárvártán

A hazai gyűrűzési adatbázis legöregebb lappantyúját fogta Sápi Tamás és Németh Ákos a Kolon-tavi Madárvártán. A hím madarat 2003 júliusában gyűrűzték a mostani visszafogás helyszínén, ráadásul már akkor is öreg madárként. A befogott példány tehát minimum 11 éves.

Lappantyú (fotó: Orbán Zoltán)


A hazai adatbázis legöregebb lappantyúja 6 éves volt, az európai rekorder pedig a 12 évhez közelített. Idén ez a 3. kézre került lappantyú, és mind a 3 visszafogás.

Lappantyú (fotó: Sápi Tamás)
A rekorder lappantyú (fotó: Sápi Tamás)


Kevés különlegesebb, titokzatosabb madárcsoport létezik a világon a mintegy 70 fajt számláló lappantyúkénál, ezért nagyon szerencsések vagyunk, hogy Magyarországon is él egy képviselőjük. Különlegességének - és kutathatóságuk nehézségének - elsődleges oka, hogy az emberhez képest fordított bioritmusúak, éjszaka aktívak, ezért ritkán találkozhatunk velük. A legelképesztőbb képességük, hogy az éjszaka sötétjében repülve vadásznak rovarokra, amihez számunkra elképzelhetetlen látásra és reflexekre van szükségük.

Lappantyú (fotó: Orbán Zoltán)
Életmódjukat hatalmas szemük segíti, amely fejük méretéhez
képest az egyik legnagyobbnak számít az állatvilágban
(fotó: Orbán Zoltán)


Nagy szemük nappal könnyen az álcázásuk csődjét jelenthetné, ezért még a szemhéjuk is terepszínű.
Éjszakai repülőrovar-vadász életmódjuk talán legkülönösebb testi velejárója az állatvilág egyik arányában szintén legnagyobb méretű és legnagyobbra nyitható szája. A fejük szó szerint kettényílik, ami a több centiméteres száj körüli sörteszőrökkel együtt kávéscsészényi rovarcsapdaként működik a repülve vadászó madár fején.

Lappantyú kézben (fotó: Deák Józsefné)
A lappantyú hatalmas szája (fotó: Deák Józsefné)


Kapcsolódó oldalak


1% az MME támogatására - www.mme.hu
MME 1% rendelkezési nyilatkozat.

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

Sápi Tamás, Orbán Zoltán, Szász Péter
A fenti kis képen lappantyú látható
(fotó: Orbán Zoltán)

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.