Ritka kóborló tűnt fel a nyugati határszélen

Egy keleti gerle vendégeskedik Fertőrákoson, ahol bőségesen talál táplálékot a lábonálló kukoricásban. Az észlelést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa jelezte január 11-én. A rákövetkező napon többen útra keltek, hogy megfigyeljék az Európában alig észlelhető madarat. A fajnak ez a második megfigyelése Magyarországon.

Mogyorósi Sándor, az MME Soproni Helyi Csoportjának titkára számolt be elsőként a ritka közép-ázsiai gerlefaj megfigyeléséről három nappal ezelőtt. Nem ez az első előfordulása hazánkban a fajnak, már 1985. decemberében Szeged belvárosában is megfigyeltek egy példányt, amely a mostani alkalomhoz hasonlóan balkáni gerlékkel (Streptopelia decaocto) mozgott együtt.

A keleti gerle (Streptopelia orientalis meena) ritka kóborlónak számít Európában, elterjedési területe az Uráltól a Távol-Keletig, Japánig, északon pedig Szibériáig terjed. Az északon költő madarak egyes példányai a téli vonulás során nyugatabbra térnek megszokott vonulási útvonaluktól, és így bukkanhatnak fel Északnyugat- és Közép-Európában.

Közeli rokona a vadgerle (Streptopelia turtur), amely nálunk is rendszeres fészkelő faj. A keleti gerlétől kisebb mérete, élénkpiros szemgyűrűje, a szárnyfedőtollak szegésének erős narancsvörös-színű mintázata és jellegzetes messze elhallatszó turbékoló hangja különbözteti meg. Európa szerte, elsősorban Nyugat-Európában folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az állománya, világít rá a BirdLife International ’farmland and common birds’ gyakori madaraink felmérése, mely szerint 62%-kal csökkent a teljes populáció ez elmúlt három évtizedben.

Mindkét faj védett, természetvédelmi értékük 10.000 Ft.

Forrás:

birding.hu
birdlife.org

 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

     Egyéni és céges adományozás >>

 

     Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).  A...

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

MME logótervezési pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2024-ben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. A 2024-es év ezért az MME életében meghatározó lesz, így erre az évre külön arculattal szeretnénk készülni.