Rossz évet zártak a kerecsenek 2013-ban

A kerecsensólyom-védelmi program a Bükki Nemzeti Park koordinálásával LIFE09 NAT/HU/000384 számú, "A Kerecsensólyom védelme Északkelet Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában" elnevezésű LIFE projekt keretén idén is felmérésre került a hazai kerecsenállomány fészkelési sikere. Az összesített eredmények alapján, a tavaszi rossz időjárás nem tett jót a kerecsensólymoknak.

A kerecsensólyom költési eredmények az elmúlt évekhez viszonyítva idén rendkívül alacsony volt. Míg az elmúlt két évben, évente több mint 400 fióka repült ki a fészkekből, addig idén 78 pár költése meghiúsult és 65 sikeres költésből csak 149 fiatal repült ki. Ehhez hasonlóan rossz arány csak 2010-ben volt, amikor szintén 200 alatt volt a kirepült fiatalok száma, köszönhetően az esős, hűvös tavaszi időnek.

 

Kerecsensólyom fészek mesterséges költőládában 2013 márciusában.
Kerecsensólyom fészek mesterséges költőládában 2013 márciusában.

 

Idén a kora tavaszi rendkívüli hideg időjárás miatt a kerecsensólyom párok költésének jelentős része meghiúsult, és voltak párok akik nem is kezdtek költésbe, hanem elhagyták a fészkelőterületet a költési időszak elején. A fészkelések nem közvetlenül a hideg miatt hiúsultak meg, hanem közvetve, a táplálék hiánya miatt. Az ebben az időszakban a kerecsenek fő étrendjét képező zsákmányállatok megszakították a vonulásukat, így a sólymoknak nem volt elég zsákmányolási lehetőségük. Átlagos esetben a hímek vadásznak és táplálékot visznek a kotló tojónak,de mivel kevés volt a táplálék, a tojók is eljártak vadászni, nem melegítették a tojásokat, ezért azok tönkrementek.

 

Emellett, sajnos a fészkelő madarak pusztulási okai között, sajnálatos módon, továbbra is szerepel a szándékos mérgezés. Ennek esett áldozatul egyik jeladós madarunk is, így nem csak az öreg hím, hanem a fészekalja is elpusztult. Voltak sikeresebb évek is,pl. 2009-ben 137 sikeres költésből 429 fiatal kirepült.

 

A felméréshez nyújtott segítségért ezúton is köszönetünket fejezzük ki a MAVIR-nak, a nemzeti parkoknak, és a kerecsensólyom-védelmi programban dolgozó kollégáknak!

 

Kerecsensólyom (Fotó: Kovács András)
Kerecsensólyom (Fotó: Kovács András)

 

A Kerecsensólyom-védelmi LIFE Program honlapja:
http://sakerlife2.mme.hu/hu

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.