Sasriasztó

Az MME Ragadozómadárvédelmi Szakosztálya idén is megszervezte a "Sasriasztót", a ragadozómadár-védelemmel foglalkozó szakemberek éves találkozóját.

A szeptember 9-11. között tartott tapasztalatcserén szó volt a parlagi sas-védelmi program eredményeiről, a békési-, vértesi-, és a Fertő-tó környéki ragadozómadár-költésekről, a vándorsólyom hazai helyzetéről, valamint a nemrég Győr közelében kézre került fakókeselyűről. Az előadások között igazi különlegesség volt a kazahsztáni kerecsen-kutatóexpedíció résztvevőinek élmánybeszámolója.

A szakmai tanácskozás mellett a résztvevők meglátogatták a Pilis legjellegzetesebb élőhelyeit, a hegyvidéki és a Duna-menti hegylábi területeket.

A találkozó részletes beszámolója képekkel a http://mypage.dip.hu/sasriaszto/?action=usermenu&menu=2 honlapon található.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.