Segítsen Ön is a madaraknak!

A tél nagy erőpróba a nálunk telelő madaraknak. Segítsen nekik Ön is, hogy

könnyebben átvészeljék a fagyos időszakot! Idén is nyugodtan lehet etetni, a

vizsgálatok során nem

találtak madárinfluenza-vírust a magyarországi védett madaraktól vett mintákban.

Az MME munkatársai vizsgáltak mezei verebet, széncinegét, barátcinegét, csuszkát,

és pintyféléket is, amelyek gyakori vendégei a téli madáretetőknek.

A madarak szeretik a szotyolát


Fotó: Bernáth György

Biztos lehet a sikerben, ha az etetőt napraforgómaggal tölti fel. A legjobb, ha a piacon, vagy az MME boltjában szerzi be a tiszta, vegyszermentes etetőanyagot.


Fotó: Tasnádi László


Amint feltölti az etetőt, hamarosan felfedezik a csemegét a széncinegék. Kiválasztanak egy szemet, majd egy közeli fa ágára ülve gyorsan el is fogyasztják. A széncinegénél kisebb barátcinegék és a csuszkák a csőrükbe gyűjtött maggal elrepülnek és megpróbálják eldugni a zsákmányt nehezebb időkre. Kis szerencsével meggyvágót, és nagy fakopáncsot is megvendégelhet, s az ingyenkonyhát valószínűleg hamar felfedezik a verebek is. Ők általában csapatostul betelepülnek az etetőbe, a többi madár ilyenkor messziről, sóvárogva figyeli a dorbézolást, és csak egy-két bátrabb cinege repül oda, hogy óvatosan felcsípjen egy magot.

Az etetésre természetesen nem csak a napraforgómag alkalmas. Kiakaszthat a fák ágaira nem sózott szalonnát, marhafaggyút és madárkalácsot is. A magevő madarak például a pintyek, szívesen fogadják, ha ily módon gabonahulladékhoz, ocsúhoz, kukoricadarához juthatnak. A feketerigónak ugyanerre a helyre konyhai hulladékot, főtt burgonyát, főtt répát, gyümölcsdarabokat is ki lehet tenni.

Kenyérmorzsával ne etesse a madarakat, mert nedves időben megsavanyodik, és bélhurutot okoz!

Madárkalács készítés

Adjon adag olvasztott zsiradékhoz két adag magot, vagy magkeveréket. Amikor kezd megdermedni, de még alakítható, formáljon belőle gombócokat, kötözze hálóba, (pl. olyanba, amilyenbe narancsot árulnak), majd függessze fel egy faágra.


A masszát egy üres, fél kókuszdióba
is bele lehet önteni, így is kiakasztható.

Fontos, hogy a magokra csak annyi zsiradékot öntsön, amennyi az összeragasztásukhoz szükséges. Ha túl sokat önt, a zsír és a magkeverék esetleg különválik. Tartós hidegben a sertészsír is használható, nagyon hideg időben pedig a még folyékony madárkalácsot egy fenyőfa ágaira is rá lehet csorgatni, ahol szépen megszilárdul.

A tálalás

Készítsen madáretetőt! Legszebb ha természetes anyagból készül, de tulajdonképpen bármiből lehet etetőt csinálni, legyen az műanyag flakon, régi gumicsizma, vagy lopótök. Fontos hogy tartós legyen, fel lehessen akasztani, és könnyen fel lehessen tölteni élelemmel.

Aki a madarak etetésébe fog, észre fogja venni, hogy a földre hullott magok felcsipegetésében legalább annyi madár jeleskedik, mint amennyi az etetőre száll. Zöldikék, tengelicek, pintyek táplálkoznak itt szorgalmasan. Amikor tehát feltöltik az etetőt, érdemes a földre is szórni néhány marék magot. Hogy ne takarja be a hó, készítsen fölé úgynevezett sátoretetőt!

Lehetőleg a télen uralkodó szélirány felé nézzen a hátoldala, így a szél nem hordja bele a havat. Az ilyen vendéglátást a feketerigó és a vörösbegy nagyon szereti.


Szereljen fel egy ablaketetőt, így egészen közelről figyelheti a madarak!

Ha nincs ideje barkácsolni, a különböző típusú és méretű etetőket megvásárolhatja az MME boltjában, vagy megrendelheti a 1/275-6247 számon és az mme@mme.hu e-mailcímen.

Mikor etessük a madarakat?

Csak a fagyok beállta után november végén, december elején kell elkezdeni az etetést, és amíg tart a hideg idő körülbelül február végéig, folyamatosan eleséget kell biztosítani a madaraknak. Tavasztól már nem szabad etetni, mert ezzel elvonhatjuk a madarakat a rovarfogyasztástól, pedig fiókanevelés idején még a magevők is általában ízeltlábúakkal etetnek. Ha ilyenkor a könnyebben megszerezhető napraforgóval tömik meg fiókáikat, azok akár el is pusztulhatnak tőle.

Ragadozók a kertben

Sokan haragszanak az etetőn táplálkozó kisebb madarakat megdézsmáló szárnyas ragadozókra (karvaly, héja). Ma már a ragadozómadarak is védettek, sok közöttük a ritka, veszélyeztetett faj. Számukra a kisebb madarak, emlősök természetes táplálékforrást jelentenek. A legtöbb esetben a gyengébb egyedek esnek áldozatul nekik, így fontos szerepet töltenek be a természetes kiválasztódás szempontjából, a gyengék nem szaporodnak tovább és ez végső soron az adott faj állományának erősödéséhez vezet. Nem kell tehát rájuk haragudni, hagyja, hogy tegyék a dolgukat. Az énekesmadaraknak azonban adhat némi esélyt a menekülésre, ha a madáretetőt sűrű bokrok közelébe telepíti, így a ragadozó elől gyorsan el tudnak oda menekülni.

Macska vagy madár?

Lehet mindkettő, de próbálja meg a macskákat távol tartani a madaraktól. Ha egy macska netán mégis rákapott a madarakra, akkor érdemes a fák törzsére és az etetők lábazatára szúrós ágakat kötözni.

Sok tollas vendéget, és sok örömet kívánunk a téli madáretetéshez!

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan varázsolhatja madárparadicsommá a kertjét, jelentkezzen az MME Madárbarát kert programjába!

Kapcsolódó hírek

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 22. 10:49

Kék vércse (Fotó: Novák László)

A kék vércsék költési szezonja nemrég ért véget. A költőterületek eredményei nagy szórást mutatnak, van ahol soha ilyen korán nem költöttek a madarak, máshol még augusztus elején is voltak kis fiókás fészekajak.

Éjszakai  lepkészet (Fotó: Faragó Ádám)

Sikeresen lezajlott az MME Lepkevédelmi Szakosztályának első országos akciója, az úgynevezett Szinkron Éjszakai Lepkészet.