Seregély

A seregélyről (Sturnus vulgaris) a legtöbb embernek talán nagy seregben repülő, gyümölcspusztító madarak képe jut eszébe, azonban ez a madár egyebek mellett okos, hasznos, színes... de persze valóban, a gyümölcsöt is szereti. Lássuk tehát, mit kell tudni a seregélyről!

A seregély nem kizárólag gyümölcsökkel táplálkozik (Fotó: Orbán Zoltán)

Megközelítőleg fekete rigó nagyságú, sötét alapszínű madár, így távolról akár össze is téveszthetnénk őket. Azonban amikor a seregély a fűben táplálékot keres, nem ugrál, hanem megfontoltan lépked. Közelebbről szemügyre véve - főleg ha napsütésben szemlélődünk - kiderül, hogy a seregély egy meglehetősen színes madár: a feketén kívül lila, zöld, sárga, kék, fehér, barna, piros is megfigyelhető rajta. E színek egy része azonban nem kémiai, hanem fizikai szín. A kémiai színeket az okozza, hogy a tollban található pigmentek a rájuk eső "fehér" napfényből szerkezetüknek megfelelően más-más hullámhosszokat nyelnek el, ezek a hullámhosszok "kivonódnak" az általunk látottból. (A világos színek elnyelése kicsi, a sötéteké nagy, ezért hordunk nyáron rendszerint világos ruhát.) A fizikai színek viszont az anyag nanoszerkezetéből adódnak: a fénysugarak megtörnek, visszaverődnek a seregély egyes tollain, fémes csillogást kölcsönözve viselőjüknek.


 Közelről szemlélve a seregély könnyen felismerhető irizáló tollazatáról
(Fotók: Orbán Zoltán)

A fiatal seregélyek inkább barnás, az idősebb egyedek viszont fekete alapszínűek. Lábuk piros, csőrük nyáron sárgás. Tollaikat nyár végén cserélik, a friss tollak végei fehérek, ami a madaraknak pöttyös kinézetet kölcsönöz. Ezek a fehér tollvégek a következő vedlésig fokozatosan megkopnak. Érdekesség, hogy a madarászoknak a nemek elkülönítésében segít a szem színe: a hím seregélyeké mélybarna, a tojóké fakóbb, keskeny, világos gyűrűvel.


Fiatal és öreg, kifejlett egyed (Rajzok: Kókay Szabolcs)

A seregélyek nyár végén, ősszel hatalmas csapatokban repülnek és sokszor jelentős kárt okoznak gyümölcsösökben. Étlapjukon azonban rengeteg ízeltlábú, talajban élő, gazdasági szempontból káros rovarlárva is szerepel. Kisebb csapatai enyhe időjárás esetén áttelelhetnek. A madárrajok összehangolt mozgása a matematikusok, fizikusok érdeklődését is felkeltette, az egyik matematikai leírás egy magyar kutató, Dr. Daruka István nevéhez fűződik. Az eredeti, angol nyelvű közleményt itt tudod megtekinteni.


Seregély csapat (Fotó: Bodnár Katalin)

A seregély híresen jó hangutánzó. Hangját itt tudod meghallgatni:

Odúban költ, ha szeretnéd odacsalogatni kertedbe, D-típusú madárodút telepíts!


Seregély D-típusú odúból repül ki (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Írta: Benedek Veronika

 

Tevékenység: