Sikeres vajdasági fiókamentés

Egy szélvihar következtében veszélybe kerültek a Vajdaság egyetlen ismert parlagisas-párjának fiókái. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület önkéntesei gyors segítséget nyújtottak, és megmentették a sasfiókákat. 

Akcióban a mentőcsapat (Fotó: Gergely József)


Törökkanizsától keletre, egy szikes legelőkkel, bokrosokkal tarkított területen, egy öreg nyárfán fészkel évek óta egy parlagi sas pár.  Vajdaságban mára csak ez az egyetlen ismert fészkelő pár maradt. Sajnos a június 24-ei éjszakai szélvihar éppen azt a nyárfát döntötte ki, amelyiken a sasfészek volt. A bajt azonnal észlelték a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület önkéntesei, akik már április vége óta napi rendszerességgel felügyelték az egyetlen parlagisas-pár költését, és biztosították a háborítatlan nyugalmukat. A vihar utáni reggelen a földre zuhant hatalmas fa lombkoronájában megtalálták a két, már tollas sasfiókát, amelyek kisebb sérülésekkel megúszták a zuhanást.

A leesett fészek (Fotó: Gergely József)
A mentés folyamata (Fotó: Gergely József)
A leesett fészek és a mentés folyamata (Fotók: Gergely József)

 

A törökkanizsai Tallián Emil Vadászegyesület elnöke, dr. Ágoston Atilla állatorvos, ornitológus segítségével egy fém gólyafészek alapra gallyakból improvizált sasfészket készítettek, és ezt egy három méter magas állványra erősítették.

A fiókák már az új sasfészekben (Fotó: Gergely József)
A fiókák már az új sasfészekben (Fotó: Gergely József)

 

– Félő volt, hogy a fészekkel együtt kidőlt nyárfa láttán a parlagisas-szülők esetleg otthagyják a fészkelőhelyet. Szerencsére a saspár két nap után már újra etette a szokatlanul alacsonyan és ismeretlen műfészekbe rakott fiókáit. Néhány alkalommal mi is vittünk nekik élelmet, hogy ne romoljon le az erőnlétük. Idestova két hete történt a baleset, és úgy tűnik, sikerül megmenteni a sasfiókákat.

– A napokban már próbálgatták a szárnyukat, még néhány nap, és levegőbe emelkedhet a két fiatal megmentett parlagi sas – mondta Ágoston doktor.

– Arra kell vigyázni még, hogy a fiókák szárnypróbálgatás közben nehogy kiessenek a műfészekből, mert errefelé sok a róka, és megfoghatják őket. Madártani egyesületünk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve kapcsolódott be a Pannon Eagle LIFE nevű nemzetközi parlagisas-védelmi projektbe. Ennek keretében fedezi az egyetlen ismert hazai parlagisas-fészek folyamatos őrzésének a költségeit. Az egyesület önkéntesei két hónapja éjjel-nappal őrizték a fészket, így a sasok nyugodtan kikölthették a fiókáikat. Már csak bő két hét volt hátra, hogy a szépen tollasodó sasfiókák kirepüljenek a fészekből, amikor a vihar földre döntötte a fészkes fát. Az állandó ügyeletnek köszönhetően meg tudtuk menteni a balesetet szenvedett fiókákat – mondta Milica Mišković projektkoordinátor.

A mentőcsapat, akik a fiókák kirepüléséig továbbra is őrzik a fészket (Fotó: Gergely József)
A mentőcsapat, akik a fiókák kirepüléséig továbbra is őrzik a fészket
(Fotó: Gergely József)

 

Magyarországon az aktív védelemnek köszönhetően a parlagi sasok száma mára meghaladta a 160 párt. Vajdaságban korábban a Delibláti-homokpuszta ültetett erdeiben, a Tarcal-hegységen (tavaly még két pár fészkelt) és a Verseci-hegyen is költött parlagi sas. A szándékos madármérgezések, az ürgés legelők eltűnése és az orvvadászat miatt mára már csak a balesetet szenvedett törökkanizsai pár maradt meg.

Szöveg: Magyarszó Online

 

Kapcsolódó hírek

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.

Gólyales program

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales!  A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik. A nemrég lezárult Téli Madárleshez hasonlóan a Gólyales akció célja a...