Sikeresen zárult az V. Sasnap a jászberényi Sasközpontban

2019.01.12-én sikeresen lezajlott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében az V. Sasnap a jászberényi Sasközpontban.

A rendezvényen több mint 200 fő vett részt (Fotó: Horváth Márton)

A résztvevők bepillantást nyerhettek Magyarország első tetem és méregkereső kutyájának, Falconak a munkájába is és közelebbi ismeretséget is köthettek vele.

Falco munka és barátkozás közben (Fotó: Horváth Márton)
Falco munka és barátkozás közben (Fotó: Horváth Márton)

 

Madárházas szakvezetésen és interaktív ragadozómadár bemutatón csodálhatták meg nagytestű ragadozómadarainkat, mint a parlagi sast, rétisast, uhut, illetve a kis testű vörös vércsét, erdei fülesbaglyot és macskabaglyot.

Ismerkedés a Sasközpont ideiglenes és állandó lakóival (Fotó: Horváth Márton)
Ismerkedés a Sasközpont ideiglenes és állandó lakóival (Fotó: Horváth Márton)

 

Ragadozómadár számláló túránk, amely vezetéssel az 5 km-es tanösvényünk bejárását jelentette szervesen csatlakozott a XVI. Országos sasszinkronhoz. A reggeli órákban 6 lelkes madarász csapat a Sasközpontból indulva előre megtervezett 8-10-km-es útvonalon szintén sas számlálást tartott. Velük interaktívan tartva a kapcsolatot a Sasnap látogatói térképen megjelenítve követhették a megfigyelt sasok faját és példányszámát. Összesen 14 parlagi sas és 4 rétisas került szem elé a Sasközpont környékén.

A felmérőket (is) meleg tea és szendvics várta (Fotó: Horváth Márton)
A felmérőket (is) meleg tea és szendvics várta (Fotó: Horváth Márton)


Juhász Tibor, Borbás Zsuzsanna, Horváth Márton
 

Kapcsolódó hírek

Közönséges késeidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Viszonylag nagytermetű denevérfaj, egy kifejlett állat súlya akár 25 gramm is lehet. Elterjedési területe a mérsékelt égövi Európa, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, ahol több alfaját is leírták már.

Torzonborz madár párosító játék

Köszönjük Szert-Szabó Dorottyának, és kedves márkájának, a Torzonborznak, hogy csatlakozik a Gondoskodó Termék programunkhoz!

Tojó fehérhátú fakopáncs

A fehérhátú fakopáncs minden tekintetben a legérdekesebb harkály fajunk. A Harkályvédelmi Szakosztály a faj országos felmérést tűzte ki célul a 2021-22-es években. Az alábbiakban a 2021-es felmérés eredményeit mutatjuk be.