Sikeresen zárult az V. Sasnap a jászberényi Sasközpontban

2019.01.12-én sikeresen lezajlott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében az V. Sasnap a jászberényi Sasközpontban.

A rendezvényen több mint 200 fő vett részt (Fotó: Horváth Márton)

A résztvevők bepillantást nyerhettek Magyarország első tetem és méregkereső kutyájának, Falconak a munkájába is és közelebbi ismeretséget is köthettek vele.

Falco munka és barátkozás közben (Fotó: Horváth Márton)
Falco munka és barátkozás közben (Fotó: Horváth Márton)

 

Madárházas szakvezetésen és interaktív ragadozómadár bemutatón csodálhatták meg nagytestű ragadozómadarainkat, mint a parlagi sast, rétisast, uhut, illetve a kis testű vörös vércsét, erdei fülesbaglyot és macskabaglyot.

Ismerkedés a Sasközpont ideiglenes és állandó lakóival (Fotó: Horváth Márton)
Ismerkedés a Sasközpont ideiglenes és állandó lakóival (Fotó: Horváth Márton)

 

Ragadozómadár számláló túránk, amely vezetéssel az 5 km-es tanösvényünk bejárását jelentette szervesen csatlakozott a XVI. Országos sasszinkronhoz. A reggeli órákban 6 lelkes madarász csapat a Sasközpontból indulva előre megtervezett 8-10-km-es útvonalon szintén sas számlálást tartott. Velük interaktívan tartva a kapcsolatot a Sasnap látogatói térképen megjelenítve követhették a megfigyelt sasok faját és példányszámát. Összesen 14 parlagi sas és 4 rétisas került szem elé a Sasközpont környékén.

A felmérőket (is) meleg tea és szendvics várta (Fotó: Horváth Márton)
A felmérőket (is) meleg tea és szendvics várta (Fotó: Horváth Márton)


Juhász Tibor, Borbás Zsuzsanna, Horváth Márton
 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.