Sikeresen zárult az V. Sasnap a jászberényi Sasközpontban

2019.01.12-én sikeresen lezajlott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében az V. Sasnap a jászberényi Sasközpontban.

A rendezvényen több mint 200 fő vett részt (Fotó: Horváth Márton)

A résztvevők bepillantást nyerhettek Magyarország első tetem és méregkereső kutyájának, Falconak a munkájába is és közelebbi ismeretséget is köthettek vele.

Falco munka és barátkozás közben (Fotó: Horváth Márton)
Falco munka és barátkozás közben (Fotó: Horváth Márton)

 

Madárházas szakvezetésen és interaktív ragadozómadár bemutatón csodálhatták meg nagytestű ragadozómadarainkat, mint a parlagi sast, rétisast, uhut, illetve a kis testű vörös vércsét, erdei fülesbaglyot és macskabaglyot.

Ismerkedés a Sasközpont ideiglenes és állandó lakóival (Fotó: Horváth Márton)
Ismerkedés a Sasközpont ideiglenes és állandó lakóival (Fotó: Horváth Márton)

 

Ragadozómadár számláló túránk, amely vezetéssel az 5 km-es tanösvényünk bejárását jelentette szervesen csatlakozott a XVI. Országos sasszinkronhoz. A reggeli órákban 6 lelkes madarász csapat a Sasközpontból indulva előre megtervezett 8-10-km-es útvonalon szintén sas számlálást tartott. Velük interaktívan tartva a kapcsolatot a Sasnap látogatói térképen megjelenítve követhették a megfigyelt sasok faját és példányszámát. Összesen 14 parlagi sas és 4 rétisas került szem elé a Sasközpont környékén.

A felmérőket (is) meleg tea és szendvics várta (Fotó: Horváth Márton)
A felmérőket (is) meleg tea és szendvics várta (Fotó: Horváth Márton)


Juhász Tibor, Borbás Zsuzsanna, Horváth Márton
 

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.