Soha nem látott ragadozómadár-pusztítás az év első hónapjaiban

A védett és fokozottan védett ragadozómadarak szándékos pusztítása mindig komoly problémát jelentett Magyarországon, az idei év első hónapjaiban azonban soha nem látott mértékben emelkedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Még alig vagyunk túl az első negyedéven és máris 72 védett és fokozattan védett madáráldozatról tudnak a szakemberek, amelyek természetvédelmi értéke eléri a 20 millió forintot, de a valós szám ennek többszöröse lehet.

Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)


Az MME több partnerével együtt egy nagyszabású programban vesz részt pont az ilyen esetek visszaszorítására, így a most tudomásukra jutott esetekben is nagy erőkkel és új módszerekkel folyik a nyomozás. A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és az MME 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat is felajánlott azoknak, akik a vádemelést megalapozó információkat adnak bármelyik, védett és fokozottan védett madarakkal kapcsolatos bűncselekményben.

Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)
A megdöbbentő madárpusztítási adatokról sajtótájékoztatót is
tartottunk a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében


Az összeg növelésére a civil szervezet egyéni felajánlásokat is vár, amelyeket egy elkülönített bankszámlán kezel majd. A számláról később adunk bővebb információt.

Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)
Az eseményen (balról jobbra haladva) az MME, a Fővárosi Állatkert,
a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országos Magyar
Vadászkamara és a Nemzeti Nyomozó Iroda
képviselője is részt vett


A világszerte veszélyeztetett parlagi sasból az elmúlt hét évben 65 példányt pusztítottak el hazánkban, ebből 10-et az idén, az egész EU állománya pedig alig haladja meg a 200 költő párat. Az idei év madarából, az egerészölyvből az utóbbi 10 évben több mint 300-at irtottak ki, ebből az elmúlt hónapok áldozatainak száma közel 40. A bűnözők más fajokat sem kímélnek, 8 rétisas, 2 szirti sas, 4 barna rétihéja, egy kárókatona, sőt még egy széncinege és két kutya is az áldozatok között szerepel. Nem beszélve arról, hogy a kihelyezett mérgeknek milyen komoly humánegészségügyi kockázata van.

Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)
Az újságírók megnézhették több tucat rétisas, parlagi sas, szirti sas
és egerészölyv tetemet az Állatkert állatorvosi rendelőjében...


Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)
... ahol Dr. Sós Endre, az Állatkert vezető állatorvosa kalauzolta őket.
(fotók: Halpern Bálint)1% az MME támogatására - www.mme.hu
MME 1% rendelkezési nyilatkozat.

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!A felső kis képen a rendezvény látható
látható (Fotó: Halpern Bálint)

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

Madárbarát település pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.