Soha nem látott ragadozómadár-pusztítás az év első hónapjaiban

A védett és fokozottan védett ragadozómadarak szándékos pusztítása mindig komoly problémát jelentett Magyarországon, az idei év első hónapjaiban azonban soha nem látott mértékben emelkedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Még alig vagyunk túl az első negyedéven és máris 72 védett és fokozattan védett madáráldozatról tudnak a szakemberek, amelyek természetvédelmi értéke eléri a 20 millió forintot, de a valós szám ennek többszöröse lehet.

Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)


Az MME több partnerével együtt egy nagyszabású programban vesz részt pont az ilyen esetek visszaszorítására, így a most tudomásukra jutott esetekben is nagy erőkkel és új módszerekkel folyik a nyomozás. A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és az MME 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat is felajánlott azoknak, akik a vádemelést megalapozó információkat adnak bármelyik, védett és fokozottan védett madarakkal kapcsolatos bűncselekményben.

Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)
A megdöbbentő madárpusztítási adatokról sajtótájékoztatót is
tartottunk a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében


Az összeg növelésére a civil szervezet egyéni felajánlásokat is vár, amelyeket egy elkülönített bankszámlán kezel majd. A számláról később adunk bővebb információt.

Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)
Az eseményen (balról jobbra haladva) az MME, a Fővárosi Állatkert,
a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országos Magyar
Vadászkamara és a Nemzeti Nyomozó Iroda
képviselője is részt vett


A világszerte veszélyeztetett parlagi sasból az elmúlt hét évben 65 példányt pusztítottak el hazánkban, ebből 10-et az idén, az egész EU állománya pedig alig haladja meg a 200 költő párat. Az idei év madarából, az egerészölyvből az utóbbi 10 évben több mint 300-at irtottak ki, ebből az elmúlt hónapok áldozatainak száma közel 40. A bűnözők más fajokat sem kímélnek, 8 rétisas, 2 szirti sas, 4 barna rétihéja, egy kárókatona, sőt még egy széncinege és két kutya is az áldozatok között szerepel. Nem beszélve arról, hogy a kihelyezett mérgeknek milyen komoly humánegészségügyi kockázata van.

Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)
Az újságírók megnézhették több tucat rétisas, parlagi sas, szirti sas
és egerészölyv tetemet az Állatkert állatorvosi rendelőjében...


Sajtótájékoztató a madármérgezésekkel kapcsolatban (fotó: Halpern Bálint)
... ahol Dr. Sós Endre, az Állatkert vezető állatorvosa kalauzolta őket.
(fotók: Halpern Bálint)1% az MME támogatására - www.mme.hu
MME 1% rendelkezési nyilatkozat.

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!A felső kis képen a rendezvény látható
látható (Fotó: Halpern Bálint)

Kapcsolódó hírek

Feketetorkú rigó (Fotó: Nyúl Mihály/birding.hu)

2022. január 23-án egy Kiskőrösi kertbe, Nyúl Mihály madarásztársunk udvarára látogatott el egy feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) – olvasható a birding.hu madártani portálon.

Kedves Kollégák! Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők VI. Országos Találkozójára! Időpont: 2022. február 12-13. Helyszín: Budapest 1. nap: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6. (Dr. Harsányi István Konferenciaterem, földszint) 2. nap: BiPi Villa, Nánási út 85-87. 

Melyek az év fajai 2022-ben?

Összegyűjtöttük a 2022. év megválasztott élőlényeit: madár, hüllő, rovar, hal, gomba, fa, és megmutatjuk az év ásványát és ősmaradványát is.