Svéd gyűrűs lócsér megfigyelés Magyarországon

Egy Svédországban jelölt lócsért figyeltek meg szeptember közepén a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban.

Svéd gyűrűs lócsér (Fotó: Dr. Hadarics Tibor)

A Fertőújlak (Sarród) melletti Borsodi-dűlőben figyelték meg az egyedi kóddal ellátott piros gyűrűs lócsért szeptember 22-én (Dr. Hadarics Tibor). Ezt a madarat már egy évvel korábban is látták a területen, szinte méterre pontosan ugyanitt, ami mutatja, hogy egyes madárfajoknak a vonulási időszakban is jelentős a területhűségük.

Svéd gyűrűs lócsér
Svéd gyűrűs lócsér (Fotó: Dr. Hadarics Tibor)

Ezt a példányt 2016-ban gyűrűzték fiókaként a Balti-tenger partvidékén (Vastervik közelében). Magyarországon eddig 23 Észak-Európában gyűrűzött lócsér került meg, a legtöbbet Svédországban jelölték. A most megfigyelt példány kivételével valamennyi elhullott állapotban került kézre a múlt század közepén.

Svéd gyűrűs lócsér megkerülési térképe
Svéd gyűrűs lócsér megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Adatbank)

A lócsér mind az öt kontinensen előforduló, kozmopolita madárfaj. A Balti-tenger partvidékén fészkelő madarak az európai szárazföld nagy folyóit követve érik el a Mediterráneum nagy delta vidékeit, ahol jelentős számban gyülekeznek. Néhány egyed a Földközi-tenger észak-afrikai partvidékén telel, de a madarak zöme a Szaharát átrepülve eljut a Niger folyóig. Magyarországon április-május és augusztus-szeptember hónapokban kisszámú, de rendszeres átvonuló.

További információ a lócsérről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-stecas